Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI előrejelzési körképébe bevont nagy londoni házak közül az RBC Capital Markets globális befektetési csoport szakértői úgy vélekedtek, hogy bár a májusban mért 3,9 százalékos tizenkét havi infláció elmaradt a piac által várt ütemtől, az MNB-nek további, lassulást jelző inflációs számokra lesz szüksége ahhoz, hogy fontolóra vegye a monetáris enyhítést. A cég londoni elemzői ennek megfelelően hétfőre a kamatszint változatlanul hagyását várják, hozzátették ugyanakkor, hogy az év későbbi szakaszában számolnak egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel.

Az RBC Capital Markets citybeli szakértői ezzel a várakozásukkal kapcsolatban kiemelték, hogy az euró forintárfolyama szűk, 265-270 forintos sávban mozog. "A háttérben továbbra is jelen vannak költségvetés-politikai bizonytalanságok, de úgy tűnik, hogy a piacot ez most kevéssé izgatja" - fogalmaztak az RBC elemzői.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői sem várnak kamatmódosítást hétfőre, azt jósolták ugyanakkor, hogy az MNB emelni fogja az idei és a jövő évre adott inflációs előrejelzését a márciusi inflációs jelentéshez képest, jövő évi növekedési prognózisát viszont kissé csökkenti. A JP Morgan saját előrejelzése az, hogy az átlagos magyarországi infláció az idén 4,2 százalék, jövőre 3,6 százalék, a gazdasági növekedés üteme pedig 2012-ben 2,9 százalék lesz.

A cég londoni elemzői közölték: változatlan az a nézetük, hogy a következő MNB-kamatmódosítás nagyobb eséllyel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés. A JP Morgan azzal számol, hogy a nyersanyagárak újból emelkedésnek indulnak, ismét elérik az áprilisi szinteket, és ez szeptemberre 4,5 százalékig emeli az éves összevetésű magyarországi inflációt, miközben a maginfláció is emelkedni fog a következő hónapokban. A ház londoni elemzői szerint a folyamatosan felfelé ható inflációs kockázatok indokolttá tehetnek egy negyed százalékpontos MNB-kamatemelést az idei negyedik negyedévben, különösen akkor, ha a forint nem erősödik tovább. A JP Morgan a második félévre 265 forinton stabilizálódó euroárfolyamot vár.

A cég citybeli szakértői elismerték ugyanakkor, hogy a belső kereslet gyengesége erőteljes érvként szolgálhat a magyar jegybanki kamatszint változatlanul hagyására az idei év végéig.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői szerint a májusi inflációs adatokban mutatkozó enyhébb élelmiszerdrágulási nyomás láttán az MNB nyilvánvalóan "jobban érzi magát" azzal kapcsolatban, hogy csökkentek a maginflációs átszűrődési kockázatok, bár egy hónap adatai nem elégségesek "erőteljes" következtetések levonására.

A cég szerint az MNB előző inflációs jelentése óta a forintban számolt határidős nyersolajárak érdemben nem változtak, egyes határidős élelmiszerárak felmentek, mások - például a búzáé - csökkentek. A Morgan Stanley szerint összességében nem történt elégséges változás annak az MNB-álláspontnak a jelentős módosulásához, hogy az éves infláció 2012 végéig a mostani kamatszint változtatása nélkül is a 3 százalékos célszintre lassul.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük még a májusi inflációs adatsor után is felfelé mutató kockázatok hatnak erre az álláspontra, különösen abban az esetben, ha a májusi élelmiszerár-meglepetés egyszerinek bizonyul. A ház szakértői közölték azt is, hogy kételyeik vannak az MNB-kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban. Tekintettel az euroövezeti periféria állapotára, és arra, hogy a magyar piac még mindig mennyire ki van téve a járványveszélynek, az MNB-nek "igencsak bizonyosnak" kell lennie abban, hogy az átszűrődési kockázat korlátozott, mielőtt kamatcsökkentésre szánná el magát, főleg olyan időszakban, amikor mások kamatot emelnek - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

A 4cast nevű londoni pénzügyi elemző cég értékelése szerint jóllehet a májusi magyarországi inflációs meglepetést jórészt a feldolgozatlan élelmiszerek okozták, e termékcsoport áralakulása ugyanakkor májusban mindig szeszélyes, és az MNB monetáris tanácsa rendszerint nem is veszi figyelembe. Így a múlt havi infláció "nem olyan típusú meglepetés", amely önmagában kamatcsökkentésre utalna.

A 4cast elemzői közölték: összességében nem várják, hogy az MNB monetáris testülete a májusi infláció hatására módosítaná semleges alapállását, annál is kevésbé, mivel úgy tűnik, hogy az MNB jelenleg ismét egyszerre két tényezőre, az inflációra és a kockázatkerülési hajlamra is figyel, és ezek alapján "egyértelműen szűkül" a mozgástér a pénzügypolitikai enyhítésre.