BUX
37350

Londonban magas inflációt és kamatot várnak

Valószínűleg stagnált, vagy csak kissé gyorsult novemberben az éves összevetésű magyarországi infláció londoni felzárkózó piaci elemzők előrejelzései szerint. A kamatpálya felfelé tart a szakértők szerint, 2011 végére 6,25-6,75 százalék lehet az irányadó ráta.

MTI-Eco, 2010. december 9. csütörtök, 18:07

Londonban stagnáló, vagy kissé gyorsuló inflációt várnak novemberről

    Az MTI által a pénteki adatismertetés előtt kérdezett kilenc nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző cég feltörekvő térségi szakértői viszonylag szűk sávban szóródó, 4,2-4,4 százalékos tizenkét havi inflációs prognózisokat adtak a múlt hónapra. Az előrejelzések átlaga 4,26 százalék. A megkérdezett kilenc ház közül hat jósolta azt, hogy a novemberi éves infláció az egy hónappal korábbival azonos ütemű, vagyis 4,2 százalék maradt.

A lapunk által megkérdezett szakértők is azzal számolnak, hogy az októberihez hasonlóan novemberben is 4,2 százalék körül alakulhatott a fogyasztói árindex. Előrejelzésükhöz fűzött elemzésükben a TD Securities nevű globális befektetési tanácsadó cég londoni felzárkózó piaci szakértői úgy vélekedtek, hogy a 2011-re szóló magyar költségvetési tervezet inflációt gerjesztő, és a jegybank minden szükséges lépést meg fog tenni azért, hogy az inflációt a 3 százalékos célszint felé szorítsa, ami más szavakkal további kamatemeléseket jelent.A ház szerint emellett a magyarországi gazdaságpolitikai kockázat is drámaian megnövekedett az utóbbi időben, ami nyomás alá helyezte a forintot. A cég szakértői az általuk negatívnak ítélt fejlemények közé sorolták a monetáris tanácsi tagok kinevezési szabályainak tervezett módosítását, a Költségvetési Tanács "kicserélését", valamint a magánnyugdíj-pénztárak "államosítását".A TD Securities szerint mindaddig, amíg a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanság a fő hajtóerő, nem várható tartós forinterősödés. A ház elemzői szerint ugyanakkor a forintgyengülésnek is határt szab az MNB szilárd kiállása az eltúlzott mértékű forintárfolyam-veszteséggel szemben.A cég londoni szakértői úgy vélekedtek, hogy a magyar jegybankot 290 forintnál drágább euró, illetve 225 forint feletti svájci frank késztetheti vész-kamatemelésre. A TD Securities elemzői nem vállalkoztak a kamatpálya előrejelzésére, de más nagy londoni befektetési cégek már most meglehetősen meredek monetáris szigorítást jósolnak. A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzői például közölték, hogy a befektetők által romlónak érzékelt magyar kockázati környezet és a megemelt inflációs előrejelzés miatt 2011 végére a jelenlegi 5,50 százalékról 6,75 százalékig emelkedő MNB-alapkamatot várnak; ez szinte azonos azzal, amit a határidős piac is már beárazott.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenlegi prognózisa az, hogy a magyar jegybank a jövő év első negyedében folytatja a novemberben megkezdett szigorítási ciklust, és az alapkamat jövő szeptemberre eléri a 6,00 százalékot, 2011-et pedig 6,25 százalékon zárja.