A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: várakozásuk szerint az MNB monetáris tanácsa a februári kamatdöntő ülésen a márciusi kamatcsökkentés kommunikációs előkészítéséhez kezd hozzá. Márciusra 0,10 százalékpontos, az újabb enyhítési ciklus egészében 0,30-0,50 százalékpont közötti MNB-kamatcsökkentést valószínűsítenek.

Az MNB eddigi kommunikációjából egyértelműen adódik a következtetés, hogy a monetáris tanács meg akarja várni a márciusban esedékes új inflációs jelentést, ugyanakkor most már az is egyértelmű, hogy az MNB "komoly megfontolás tárgyává tette" a kamatcsökkentést - vélekednek az RBS londoni elemzői. A januári kamatdöntő ülésről kiadott közlemény erre kifejezett utalást tartalmazott, első ízben azóta, hogy az előző enyhítési ciklus véget ért. Az utalás abban a mondatban szerepelt, amelyben a monetáris tanács megállapítja, hogy az előző kamatdöntő ülés óta ismertté vált adatok alapján elmozdulás érzékelhető az MNB decemberben kidolgozott egyik alternatív forgatókönyve felé. E forgatókönyvből a jelenleginél lazább monetáris politika következik.

A legutóbbi hónapok adatai és eseményei is az MNB kamatcsökkentési ciklusának felújítása mellett szólnak. A RBS londoni elemzői ezek közül az első helyen emelik ki, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) a vártnál nagyobb mértékű, szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő eszközvásárlási programot jelentett be, emellett számos más jegybank - köztük a kanadai, a svéd, a kínai és a török - váratlan enyhítési lépéseket tett.

Mindez előkészítette a terepet az MNB monetáris politikájának enyhítéséhez. Jóllehet a magyar gazdaság növekedési üteme a tavalyi utolsó negyedévben jóval meghaladta az elemzői várakozásokat, az inflációs dinamika azonban továbbra is rendkívül gyenge - hangsúlyozták a cég londoni szakértői.

A londoni elemzők körében - elsősorban a mélyülő defláció miatt - most már konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB hamarosan újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőstábja, amely intézményi befektetők kíséretében a minap tájékozódó látogatást tett Budapesten, a tárgyalások alapján hétfőn Londonban összeállított új előrejelzésében 0,60 százalékpontos további MNB-kamatcsökkentést - így 1,50 százalékig csökkenő jegybanki alapkamatot - valószínűsített. Várakozása szerint az MNB márciusban kezdi az újabb enyhítési ciklust, és három hónap alatt éri el a Barclays által várt 1,50 százalékos alapkamat-mélypontot.

Ugyanilyen mértékű MNB-kamatcsökkentést jósoltak a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is. A ház új prognózisa szerint is márciusban kezdődik a magyar jegybank enyhítési ciklusa, kisebb, 0,10 százalékpontos lépésekkel. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban megvan az esélye az agresszívabb, lépésenként 0,20 százalékpontos kamatcsökkentési sorozatnak is. A cég szintén 0,60 százalékpontos - vagyis 1,50 százalékos alapkamat eléréséig tartó - enyhítési ciklust vár.