Londonban MNB-kamatcsökkentést várnak márciustól

Februárban nagy valószínűséggel még nem módosítja 2,10 százalékos alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), márciusban azonban óvatos ütemben ugyan, de várhatóan elkezdi az újabb kamatcsökkentési ciklust - jósolták hétfői előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
Domokos Erika, MTI-Eco, 2015. február 16. hétfő, 16:15
Fotó: Napi.hu

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: várakozásuk szerint az MNB monetáris tanácsa a februári kamatdöntő ülésen a márciusi kamatcsökkentés kommunikációs előkészítéséhez kezd hozzá. Márciusra 0,10 százalékpontos, az újabb enyhítési ciklus egészében 0,30-0,50 százalékpont közötti MNB-kamatcsökkentést valószínűsítenek.

Az MNB eddigi kommunikációjából egyértelműen adódik a következtetés, hogy a monetáris tanács meg akarja várni a márciusban esedékes új inflációs jelentést, ugyanakkor most már az is egyértelmű, hogy az MNB "komoly megfontolás tárgyává tette" a kamatcsökkentést - vélekednek az RBS londoni elemzői. A januári kamatdöntő ülésről kiadott közlemény erre kifejezett utalást tartalmazott, első ízben azóta, hogy az előző enyhítési ciklus véget ért. Az utalás abban a mondatban szerepelt, amelyben a monetáris tanács megállapítja, hogy az előző kamatdöntő ülés óta ismertté vált adatok alapján elmozdulás érzékelhető az MNB decemberben kidolgozott egyik alternatív forgatókönyve felé. E forgatókönyvből a jelenleginél lazább monetáris politika következik.

A legutóbbi hónapok adatai és eseményei is az MNB kamatcsökkentési ciklusának felújítása mellett szólnak. A RBS londoni elemzői ezek közül az első helyen emelik ki, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) a vártnál nagyobb mértékű, szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő eszközvásárlási programot jelentett be, emellett számos más jegybank - köztük a kanadai, a svéd, a kínai és a török - váratlan enyhítési lépéseket tett.

Mindez előkészítette a terepet az MNB monetáris politikájának enyhítéséhez. Jóllehet a magyar gazdaság növekedési üteme a tavalyi utolsó negyedévben jóval meghaladta az elemzői várakozásokat, az inflációs dinamika azonban továbbra is rendkívül gyenge - hangsúlyozták a cég londoni szakértői.

A londoni elemzők körében - elsősorban a mélyülő defláció miatt - most már konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB hamarosan újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőstábja, amely intézményi befektetők kíséretében a minap tájékozódó látogatást tett Budapesten, a tárgyalások alapján hétfőn Londonban összeállított új előrejelzésében 0,60 százalékpontos további MNB-kamatcsökkentést - így 1,50 százalékig csökkenő jegybanki alapkamatot - valószínűsített. Várakozása szerint az MNB márciusban kezdi az újabb enyhítési ciklust, és három hónap alatt éri el a Barclays által várt 1,50 százalékos alapkamat-mélypontot.

Ugyanilyen mértékű MNB-kamatcsökkentést jósoltak a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is. A ház új prognózisa szerint is márciusban kezdődik a magyar jegybank enyhítési ciklusa, kisebb, 0,10 százalékpontos lépésekkel. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban megvan az esélye az agresszívabb, lépésenként 0,20 százalékpontos kamatcsökkentési sorozatnak is. A cég szintén 0,60 százalékpontos - vagyis 1,50 százalékos alapkamat eléréséig tartó - enyhítési ciklust vár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.16 18:49

@Telemachus_Rhade: ..nyugaton is hiteleznek ,pedig 0,1 az alapkamat ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.02.16 18:16

@Telemachus_Rhade: a bankok a kamatmarzson és egyéb költségeken keresnek nem a kamaton, de ez ne zavarjon. Épp ezért a hitelkamat az életben nem lesz 2%, ugyanis nem arányosan csökken az MNB alap és kereskedelmi hitelkamat, sőt direkt összefüggés sincs a kettő között.

A bankoknak az alacsony kamat jó, mert ha nincs egyéb gátló tényező akkor felpörög a hitelezés, így a nyereségük is. Ki a tök akar felvenni pl.: tizenöt százalékkal lakáshitelt? Szinte senki. 4%-al? Szinte mindenki. A banki kamatmarzs meg mindkét esetben jobbára ugyanannyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.16 17:07

Nem kell hitelezni a kerbankoknak!
Ha nem tetszik 2%-ék marzs akkor nincs vevő.
Ennyire egyszerű. Páran már feladták.
Még mindig sok kerbankja van hazánknak.
A bankok dolga a tisztességes hitelezés.
Aki nem megy ez az egyszerű dolog és unortodoxiának tartja az próbálkozhat ortodox hazai vizeken.
Az alapkamatnak semmi köze nincs a kerbankok hitelezéseihez.
Jelenleg...majd lesz amikor lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.16 16:59

@jedddike:

Egy idő után az alacsony kamat miatt nem fognak hitelezni a bankok, mert nem fogja megérni nekik, mivel semmi hasznuk nincs rajta... csak számolj utána 100 ft esetén az évi 2% kamat is csak 2 ft... Lassan több a papírmunka vele, mint amennyit ér az egész...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.02.16 16:47

@jedddike: Jarai idejen mennyi volt? 12,5% ... meg is koszonte neki a fidesz :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html