A magyar államháztartási reformprogram "ambiciózus" és "radikális", ám ha sikeresen végrehajtják, az átalakíthatja a magyar gazdaság kilátásait - áll londoni felzárkózó piaci elemzők keddi helyzetértékelésében, amely szerint a program "puszta radikalizmusa" végrehajtási kockázatokat teremthet a valószínűsíthető társadalmi és érdekképviseleti ellenállás miatt.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a múlt héten Budapesten jártak, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az ÁKK és a nemzetgazdasági minisztérium képviselővel találkoztak.

A látogatás tapasztalatairól kedden Londonban kiadott összegzésében Timothy Ash, az RBS globális feltörekvő térségi kutatási részlegének vezetője azt írta, hogy a kormány "elszántnak tűnik" a program zömének keresztülvitele mellett.

A magyar kormány azon kevés kormányok egyike a térségben, amelyek a Lehman Brothers nagybank összeomlását követő időszak új növekedési hajtóerőinek felismerésére összpontosítanak - áll az RBS keddi elemzésében, amely szerint Magyarországot ezért "elismerés illeti".

Ash szerint ugyanakkor az a veszély is fennáll, hogy a program - puszta mérete miatt - "sokkolhatja" a gazdaság és a társadalom jelentős részét, és ez a csomag egyes elemeinek felülvizsgálatához vezethet.