Londoni elemzés: nem valószínű Gyurcsány távozása

Több okból is "súlyos fejleménynek" kell tekinteni Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő és Kóka János pártelnök legutóbbi belpolitikai és költségvetési nyilatkozatait, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétfőn kiadott értékelésében - írja az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. október 29. hétfő, 14:19
Fotó:

A Dresdner Kleinwort úgy értelmezte Horn Gábor minapi nyilatkozatát, hogy az SZDSZ hajlandó lenne a jövőben a Fidesszel együttműködni, ha annak vezetője, Orbán Viktor távozik. A Dresdner szerint "erősen valószínűtlen", hogy Orbán távozna, és a jelen szakaszban ezek a nyilatkozatok csak fenyegetésnek minősülnek, kevés eséllyel arra, hogy a közeljövőben valóra válnak, mindazonáltal középtávon "jelentős negatív kockázatot" jelentenek.

A londoni kommentár szerint "senkit nem lep meg", hogy az utóbbi hónapokban növekszik a feszültség a szocialisták és a liberálisok között. Ennek legutóbbi jele volt az is, hogy Kóka János a múlt héten 70-80 milliárd forintnyi költségvetési módosító javaslatot terjesztett be, "anélkül, hogy azt a szocialisták bármely módon támogatták volna".

A kommentár szerint ugyanakkor a legutóbbi nyilatkozatokat "két okból is súlyos fejleménynek kell tekinteni"; először is azért, mert az SZDSZ-en belüli "széttartás további jelei lehetnek". Kóka János párton belüli támogatottsága csökkent, mióta átvette a párt vezetését, és ha ez a folyamat tartós lesz, a következő belső választáson új vezető kerülhet az SZDSZ élére, új stratégiával, a párt támogatottságának felélesztése végett, áll a londoni Dresdner-elemzésben.

Emellett a liberálisok és a szocialisták együttműködésének felszámolása tovább növelné a Fidesz 2010-es választási győzelmének valószínűségét, és erősen növekedne az esélye annak, hogy "jelentős fordulat történik a reformfolyamatban".

Raffella Tenconi elemző szerint ráadásul Horn Gábor nyilatkozata nyomán ismét elindulhatnak a találgatások Gyurcsány Ferenc kormányfő küszöbönálló távozásáról is, ami lefelé ható nyomást gyakorolhat a magyar befektetési konstrukciókra. A ház ugyanakkor fenntartja azt a véleményét, hogy a következő egy évben nem valószínű Gyurcsány távozása.

HOZZÁSZÓLÁSOK