Az MTI által kérdezett nyolc nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző cég - JP Morgan, UBS, BNP Paribas, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, Moody's Analytics, 4cast, Capital Economics - feltörekvő térségi szakértői szűk sávban szóródó, 4,4-4,6 százalékos tizenkét havi inflációs prognózisokat adtak a múlt hónapra.

Az előrejelzések átlaga 4,46 százalék. Egy hónappal korábban 4,2 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

Az MTI felmérésébe bevont házak közül a legborúlátóbb a 4cast nevű gazdasági-pénzügyi elemző csoport volt, amelynek szakelemzői 4,6 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak decemberre.

A 4cast szakértői szerint a múlt hónapban valószínűleg "sokkszerűen" hatottak az üzemanyagárak az inflációs adatokra; a cég elemzői 4,6 százalék körüli havi összevetésű üzemanyag-drágulással számolnak decemberről. A cég szerint további inflációs nyomás forrása a nyers és a feldolgozott élelmiszer, és jó eséllyel e három összetevő volt a meghatározó tényezője a decemberre várt "súlyos" inflációnak.

A 4cast londoni elemzői szerint az éves átlagos infláció tavaly egész évben elérhette a 4,9 százalékot.

A ház szerint az inflációs kilátások arra mutatnak, hogy az infláció a következő két évben is "jóval magasabb" lesz a 3 százalékos éves célnál.

Valamivel derűlátóbbak a JP Morgan bankcsoport londoni elemzői, akik 4,5 százalékos tizenkét havi - teljes kosárra mért - inflációt valószínűsítettek decemberre. A ház londoni szakelemzői szerint is az általuk várt gyorsulást az élelmiszerek és az üzemanyagok további áremelkedése eredményezte.

A JP Morgan szerint azonban a decemberi infláció jó eséllyel már a tetőzés lesz, bár a ház az idén nem számít arra sem, hogy a magyarországi áremelkedési ütem visszasüllyed a célszintig: jelenleg érvényes előrejelzése 4 százalék körüli idei év végi tizenkét havi inflációt valószínűsít.

A JP Morgan londoni elemzői ebben a környezetben további jegybanki kamatemelést jósolnak: mostani prognózisuk szerint a magyar jegybank ebben a hónapban is végrehajt egy negyed százalékpontos szigorítást, majd az év vége felé még egyet, így az MNB-alapkamat 6,25 százalékon zárhatja 2011-et.

A cég távlati előrejelzése még további emeléseket jósol: 2012 decemberére a JP Morgan londoni szakelemzői jelenleg 7,00 százalékos MNB-kamatszintet várnak.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői 4,4 százalékos decemberi éves inflációt valószínűsítenek, elsősorban a magasabb üzemanyagárak és a gyengébb forint miatt, miután továbbra sincs keresleti oldali nyomás.

A ház citybeli szakértői ugyanakkor azzal számolnak, hogy az idén az inflációt már az erősebb fogyasztás is hajtja majd, tekintettel az adóváltozásokra. Ez a BNP Paribas elemzői szerint indokolja az MNB kamatszigorításának folytatását.

A ház szintén vár egy újabb negyed százalékpontos kamatemelést januárra, és 2011 végére 6,75 százalékig emelkedő magyarországi alapkamatot jósol.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői 4,5 százalékos decemberi tizenkét havi inflációt állítottak be előrejelzésükbe, közölve: a gyorsulás fő okát a kedvezőtlen cost-push tényezőkben látják.

A cost-push infláció meghatározása a költségoldalról gerjesztett árinflációt jelöli, olyan környezetben, amelyben a keresleti oldali inflációs nyomás egyébként nem erősödik.