Londoni elemzők: "figyelemreméltó kivétel" Matolcsy

Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése felveti azt a lehetőséget, hogy a jegybank az inflációkövetést előíró mandátumra kevés figyelmet fordítva folytatja a kormány növekedésösztönző terveit támogató monetáris enyhítést - vélik londoni elemzők. Ez gyengíteni fogja az MNB függetlenségét.
MTI-Eco, 2013. március 7. csütörtök, 22:17
Fotó: Napi.hu

Nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a politikusok megpróbálják befolyásolni a monetáris politikát - hangsúlyozták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. William Jackson, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a jegybanki függetlenség általános felzárkózó térségi helyzetéről szóló elemzésében Magyarországot ugyanakkor mégis "figyelemreméltó kivételnek" nevezte. Véleménye szerint ugyanis Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése felveti azt a lehetőséget, hogy a magyar jegybank az inflációkövetést előíró mandátumra kevés figyelmet fordítva folytatja a kormány növekedésösztönző terveit támogató monetáris enyhítést.

A Capital Economics londoni elemzője szerint ez gyengítené az MNB függetlenségét és hitelességét.

Máshol is próbál a politika befolyásolni

Jackson az elemzésben ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a politika Magyarországon kívül más országokban is igyekszik befolyást szerezni a pénzügypolitika felett. A legutóbbi időben Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban és Thaiföldön is vezető kormánytisztviselők követeltek alacsonyabb jegybanki kamatokat, Indonéziában az államfő a jelenlegi pénzügyminisztert jelölte a központi bank következő elnökének, és Oroszországban is egyre több találgatás szól arról, hogy a nyáron egy kormányzati szövetséges kerül az orosz jegybank élére - áll a Capital Economics elemzésében.

Részben a fejlett gazdaságokban elhangzott hasonló felhívások ösztönözhették a felzárkózó térség politikusait arra, hogy a monetáris politika lazítását követeljék. Az utóbbi hetekben például a japán jegybank azzal került a lapok szalagcímeibe, hogy emelte az inflációs célt, miután az új japán kormány erre felszólította.

Jackson szerint ugyanakkor valószínűleg alaptalanok azok a félelmek, hogy a felzárkózó térségben a helyi jegybankok függetlenségének két évtizede zajló erősödési folyamata - amelyet az infláció markáns csökkenése kísért - most visszafordulna. Abban, hogy pénzügyminisztereket neveznek ki a jegybankok élére, nincs semmi újdonság, és ez nem is károsítja feltétlenül a monetáris politika döntéshozatali hitelességét. Augustin Carstens például, aki 2010-ben a mexikói pénzügyminiszteri tisztségből került a jegybank élére, széleskörű piaci megbecsültségnek örvend.

Vitatott döntés Matolcsy kinevezése

Matolcsy György kinevezése ugyanakkor azért ennyire vitatott döntés, mert nemzetgazdasági miniszterként ő volt a fő proponálója a kormány "unortodox" költségvetési politikájának, amely károsította a befektetői bizalmat - vélekedett a Capital Economics elemzője.

Jackson szerint mindazonáltal az összkép változatlanul azt mutatja, hogy a felzárkózó gazdaságok jegybankjai ma sokkal függetlenebbek és hitelesebbek, mint két évtizeddel ezelőtt.

Az elemző szerint valójában az is a felzárkózó térségi központi bankok függetlenségére vall, hogy a helyi politikusok a monetáris politika lazítását követelik. Ugyanis e követelések egyik lehetséges értelmezése az, hogy a politikusok azért adnak hangot nyilvánosan elégedetlenségüknek, mivel alig van közvetlen befolyásuk a monetáris döntésekre.

Ennek további bizonyítéka, hogy a piacokat a jelek szerint nem nagyon rázzák meg a jegybanki kamatcsökkentésekre vonatkozó politikusi felhívások.

Mindezt egybevetve, vannak aggályos jelenségek a felzárkózó térségi jegybankok függetlenségével kapcsolatban - ezek közül a leginkább figyelemreméltó Magyarország -, összességében azonban a felzárkózó gazdaságok központi bankjai egyre inkább autonómnak és hitelesnek tűnnek - áll a helyzetértékelésben.

AZ MNB hozzányúlhat a devizatartlékhoz

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászai az MNB élén lezajlott váltás utáni helyzetről azt valószínűsítették, hogy a monetáris politika enyhítésének fő csatornája továbbra is a kamatcsökkentés marad, de lehetséges ennek kiegészítése a bankoknak nyújtandó, célzott hitelezés-támogató finanszírozással.

A cég elemzői szerint várható az is, hogy az MNB ismét hozzájárul devizatartalékaiból a devizaalapú hitelállomány csökkentését célzó kormányzati programokhoz. A JP Morgan szakértői szerint a gyengébb forinttal szembeni jegybanki tűrésküszöb a magyar gazdaság devizaadósság-kitettségének csökkenésével arányosan emelkedhet, és ezzel szélesedhet a kamatcsökkentési mozgástér is.

Mindezek alapján az elemzők nem zárták ki azt, hogy az MNB a JP Morgan jelenlegi prognózisában szereplő 4,50 százalékos idei kamatmélypont alá csökkenti irányadó kamatát.

A JP Morgan közgazdászai ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy a magyar jegybank mennyiségi enyhítésbe - vagyis likviditáspótló célú másodpiaci állampapír-vásárlásba - kezdene. Ezt a monetáris eszközt az MNB eddig szigorúan csak válságkezelésre használta, 2008 végétől, amikor e fellépés ellensúlyozta a külföldi tulajdonban lévő magyar állampapírok nagyarányú eladási hullámát és javította a másodpiaci likviditást.

Jelenleg azonban bőséges a forintlikviditás, és nincs érdemi likviditási stresszhelyzet az állampapírpiacon - hangsúlyozták a JP Morgan szakértői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2013.03.08 10:31

@faxindex:
Sokan kibirjuk. Talán. De vannak ebben az országban 430 ezren akik semmilyen ellátást nem kapnak. Ez az orbáni gázkamra. A veszprémi öngyilkos bácsi, az 500 ezer kivándorolt Magyar (több mint 56 után) a komlói pofon azért egy másik rétegről is beszél. Ők már most sem bírják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

faxindex, 2013.03.08 09:34

@rigolya: Csak a nagy elődöket tudom ismételni, ha nem tettszik a rendszer el lehet menni!
Viccet félretéve sok mindent kibírt már ez az ország talán még egy félnótást is elbír legyen az jegybankelnök vagy akármi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.08 09:03

@Vote: Most pedig, szaszácska, mikor egy bankár sincs az MNB elnöki vagy alelnöki székében, most aztán tarolni fog a szakértelem?!

Micsoda csere: az utolsó előtti helyezett gazdaági miniszterként tündérmesét vizionáló (varázsgombázó?) személyt ültették az MNB-élére... Eddig is minden utasítást csendben betartott, még ha kommunikációja gyakran egy általános iskolás szintjét se hozza...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lacilacilaci, 2013.03.08 08:02

NEM MAGYARORSZÁGOT VIZSGÁLTA!!!
A tudatlanságot és az arroganciát nevezte meg a pénzügyi válság legfőbb okaként Erkki Liikanen korábbi európai biztos
VAGYIS A BANKELNÖKÖKET !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.03.08 00:40

Eddig a bankok és az ECB érdekeit szolgálta ki az MNB, tőlük nem volt független...

Vagy a Bajnai/Gyurcsány páros 8%-os inflációja is az inflációkövető monetáris politikai miatt volt? Nyihahaha Simor megtámogatta őket rendesen.

Egyel kevesebb hely ahol százmilliárdokkal tudják lehúzni az országot. Le kell cunning az alapkamatot az euro alapkamatának maximum háromazorosára. Ha fegyelmezett a költségvetés, mint az utóbbi két évben akkor baj nem lehet. Nem hiába rekord alacsonyan a hozamok, a poaching ítéletet mondott, ahogy annals idején az mszp felett is, amikor nem volt hajlandó tovább finanszírozni az ámokfutásukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html