Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól összeállított pénteki helyzetértékelésében megalapozott várakozásnak nevezte, hogy legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's javítsa a magyar szuverén adósbesorolásokat 2015-ben. Különösen a Standard & Poor's esetében lenne ez indokolt, mivel ez a cég a Moody's osztályzatánál egy fokkal gyengébb, a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől két fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

Az S&P listáján a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata jelenleg BB/B.

A Moody's hosszú távú magyar államadós-osztályzata - amely e cég besorolási módszertana alapján Ba1 - egy fokozattal magasabb a Standard c Poor's magyar minősítésénél, és azonos a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-besorolásával.

A Moody's és a Fitch magyar adósosztályzata egyaránt egy osztattal marad el a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől, a "BBB mínusz" - illetve a Moody's metodikája alapján Baa3-szinttől.

A Moody's várhatóan péntek este, az S&P legközelebb március 20-án, a Fitch május 22-én vizsgálja a szuverén magyar adósosztályzatot.

A Morgan Stanley helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság már "kifelé tart abból a kábultságból", amely az elmúlt tíz évet jellemezte. A ház közölte: az Európai Bizottság előrejelzésénél derűlátóbb prognózist tart érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2,9 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal növekedhet.

A brüsszeli bizottság jelenleg érvényes előrejelzése 2015-re 2,4 százalékos, 2016-ra 1,9 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít.

A Morgan Stanley optimistább becslését az támasztja alá, hogy az Európai Unió támogatásainak gyorsuló felhasználása, a magyar munkapiaci helyzet javulása, a monetáris politika lazulása és a költségvetési szigor enyhülése nyomán kezd magára találni a hazai fogyasztás a magyar gazdaságban.

Mindemellett a folyómérleg-egyenleg többlete az idén elérheti a hazai össztermék 5 százalékát, a monetáris politika szabadságfoka pedig bővült a devizaalapú hitelek átváltásával, mivel ez a lépés hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a gazdaságpolitikából - hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították: a magyar gazdaság több - az adósmegítélés szempontjából fontos - alapmutatója javult azóta, hogy 2011-ben Magyarország elveszítette befektetési ajánlású államadós-besorolását.

E javuló mutatók közül kiemelték a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedést, az export százalékában mért teljes külső adósságállományt, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósságot és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleget.