BUX
40021

Londoni elemzők: Magyarország ellenálló képessége erősödött a legjobban a térségben

Magyarország ellenálló képessége erősödött a legnagyobb mértékben az utóbbi években a közép- és kelet-európai régióban, így a magyar gazdaság vészelné át a legjobban a "Grexitet", ha Görögország végül mégis távozni kényszerülne az euróövezetből, és valószínűleg Bulgária járna a legrosszabbul - vélik londoni pénzügyi elemzők.

MTI-Eco, 2015. február 23. hétfő, 16:46

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport közgazdászai a "Grexit" - vagyis a görög eurótagság megszűnésének - lehetséges térségi hatásairól összeállított elemzésükben megállapítják, hogy a magyar gazdaság makroegyensúlyi helyzetében végbement "figyelemreméltó fordulat" nyomán Magyarország most sokkal jobb helyzetben van az esetleges Grexitből eredő pénzügyi járványhatások átvészelésére, mint 2012-ben, a görög válság előző heveny időszakában.

A magyar gazdaság külső sebezhetősége markánsan csökkent, tekintettel a folyómérleg-egyenleg jelentős többletére, és arra, hogy a háztartások devizaalapú hiteleinek problémáját jórészt megoldották, a magyar gazdaság finanszírozása pedig egyre nagyobb mértékben történik hazai forrásokból - áll a Bank of America-Merrill Lynch helyzetértékelésében. Mindezek alapján a magyar gazdaság ellenállóképessége erősödött a legnagyobb mértékben a térségen belül, és így Magyarország már nem tartozik a régió "leggyengébb láncszemei" közé.

A görög válságnak leginkább kitett térségi gazdaság Bulgária. A Görögországba irányuló bolgár export a teljes bolgár kiviteli érték 7 százaléka; más közép- és kelet-európai gazdaságokban ez az arány nem éri el a 2 százalékot. A görög bankok Bulgáriával szembeni követelései is a legmagasabbak a régióban; elérik a bolgár bankszektor összesített eszközállományának 18 százalékát.

Az elemzők becslése szerint ha a görög anyabankok beszüntetnék bulgáriai érdekeltségeik finanszírozását, az a bolgár hazai össztermék (GDP) 5 százalékához közeli finanszírozási hiányt eredményezne Bulgáriában. A cég a szektorszintű finanszírozási hiányt jelen esetben az egyszerűség kedvéért a bolgár bankrendszer teljes kinnlevőség-állománya és a teljes betétállomány különbségeként definiálja.

Más nagy londoni házak globális szinten nem tartanak súlyos pénzügyi járványhatástól abban az esetben, ha Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő erről összeállított, minap Londonban ismertetett átfogó elemzése szerint a globális bankrendszer bruttó kitettsége a görög pénzügyi szektorral szemben - a tavaly szeptemberi állapot alapján - 77 milliárd dollárnak felelt meg az öt évvel korábbi több mint 250 milliárd, illetve a 2011 végén mért 126 milliárd dollár helyett. Az S&P szerint ez arra vall, hogy csökkent a külföldi - főleg az euróövezeti - bankokra a görögországi kitettségből eredő járványveszély.

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a banki kitettségek csökkenésével párhuzamosan nőtt a hivatalos hitelezők - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az euróövezeti kormányok és az eurójegybank - követelésállománya Görögországgal szemben, és ez a Grexittel szinte bizonyosan együtt járó görög szuverén törlesztési csőd esetén költségvetési veszteségeket okozhat az euróövezeti gazdaságoknak.