Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden bemutatott tanulmánya az MTI szerint kiemeli, hogy a forint április vége és augusztus vége között 3,5 százalékkal erősödött az euróhoz képest. A magánszektorbeli bérszint azonban júniusban 13,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, márpedig a bér- és az árdinamika is kulcsszerepet játszik a versenyképességben, nemcsak a nominális forintárfolyam.

Ezt az effektív reálárfolyam (REER) hatásain lehet bemutatni, amely méri a magyar gazdaságra ható kereskedelmi súlyozású árfolyamrátát, kiigazítva a hazai és a kereskedelmi partnergazdaságokban honos árszintek különbségével. Ha Magyarországon az árak gyorsabban emelkednek, mint a kereskedelmi partnerországokban, akkor a magyar effektív reálárfolyam felértékelődik, és ez jobb mérőeszköze a versenyképességnek, mint a nominális forintárfolyam - fejtegetik a Capital Economics elemzői.

Lenyelték a vállalatok a bérköltségeket

A ház elismeri, hogy a bérkiáramlás gyorsuló növekedése egyelőre csak mérsékelten emelte a maginflációt, és az alapszintű inflációs ráta még mindig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintje alatt jár, úgy tűnik ugyanis, hogy a vállalatok lenyelték a magasabb bérköltségeket. A Capital Economics elemzői szerint azonban ez nem tarthat örökké, és a cég azzal számol, hogy a magyarországi üzleti vállalkozások végül rákényszerülnek az emelkedő munkaköltségek megjelenítésére az árakban.

A ház központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy a magyarországi infláció jövőre éves átlagban 3,8 százalék, 2019-ben 3 százalék lesz. A Capital Economics elemzői szerint azonban a "túl hosszú ideig túl lazán tartott" monetáris alapállás ennél is nagyobb ütemben gyorsuló inflációt eredményezhet és az effektív reálárfolyam felértékelődéséhez vezethet.

Túl gyorsan nőnek a bérek

Az REER felértékelődése nem feltétlenül okozza a versenyképesség erózióját, ha a Balassa-Samuelson hatásmechanizmus alapján az effektív reálárfolyam erősödését a külkereskedelemben részt venni képes szektorok termelékenységének gyorsabb javulása támasztja alá. Magyarország esetében azonban a bérek növekedési üteme jelentősen meghaladja a termelékenység javulásáét, és ebben a környezetben az REER erősödése versenyképességi veszteséget okozhat - áll a Capital Economics kedden ismertetett tanulmányában.

Mindezek alapján az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar gazdaság versenyképességének megőrzése érdekében a monetáris politika szigorításával kell kordában tartani az inflációt a következő években.

Ésszerű

Más nagy londoni házak azonban egyelőre nem jósolják az MNB monetáris politikájának szigorodását. A Commerzbank londoni befektetési részlegének elemzői az MNB legutóbbi enyhítési döntéseit kommentálva közölték: véleményük szerint e lépések "tökéletesen ésszerűek" abban az esetben, ha a jegybank új inflációs várakozásai valóra válnak. Az alapszintű inflációs pályák Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt a helyi célszintek alatt járnak, és bár az idén gyorsult valamelyest az inflációs ütem, ezt azonban mindenekelőtt a nyersanyagárak és a belépő bázishatások okozták.

Az EU-gazdaságok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindexek (HICP) maginflációs szintű vizsgálata, valamint az éves szintű inflációs ráták kiszámítása az elmúlt hat hónap havi összevetésű inflációs ütemeiből azt mutatja, hogy a térség egyetlen gazdaságában sem várható a jegybanki inflációs célok tartós elérése - jósolták a Commerzbank londoni elemzői.