A KSH pénteki bejelentése szerint márciusban a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A londoni elemzői közösség előrejelzései zéró és mínusz 0,1 százalék közötti tizenkét havi inflációt valószínűsítettek a múlt hónapra.

JP Morgan

José Cerveira, a JP Morgan felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzője az inflációs számokat kommentálva közölte: a ház egészen augusztusig negatív éves inflációs adatokat vár, és azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció mínusz 0,6 százalékon éri el mélypontját az év közepén. Utána az infláció gyorsulni kezd, és 2016 végére 1,5 százalékra emelkedik éves összevetésben, elsősorban a belépő bázishatások miatt.

Cerveira előrejelzése szerint 2017-ben az egész évi átlagos infláció 2,6 százalék lesz Magyarországon.

Az addigi nyomott inflációs számok azonban - különösen akkor, ha a dezinflációs folyamatot a volatilis elemektől megszűrt maginflációs kosár összetevői hajtják - minden bizonnyal megerősítik az MNB monetáris tanácsát abban a meggyőződésében, hogy további monetáris enyhítésre van szükség.

A ház mindezek alapján azt várja, hogy a márciusban végrehajtott 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést augusztusig tartó, 0,10-0,15 százalékpontos további csökkenésekből álló enyhítési sorozat követi, és a ciklus végére a jegybanki alapkamat 0,50 százalékra süllyed.

Goldman Sachs

Magdalena Polan, a Goldman Sachs (GS) főközgazdásza a pénteki inflációs számokat értékelve szintén azt jósolta, hogy a magyarországi infláció a következő hónapokban még mélyebben a negatív tartományba süllyed, tekintettel a továbbra is alacsony olajárakra, a forint stabilizálódó árfolyamára, és a korábbi áfacsökkentés még mindig érződő hatásaira.

Előrejelzése szerint a tizenkét havi összevetésű infláció mínusz 0,5 százalék körül éri el mélypontját az idei második negyedévben. Ezután a Goldman Sachs közgazdásza is gyorsulást vár, egyrészt a bázishatások, másrészt az erősödő hazai kereslet miatt.

A Goldman Sachs alapeseti előrejelzési forgatókönyve 2016 végére 1,5 százalékos tizenkét havi, 2017 egészére 2,6 százalékos átlagos inflációt valószínűsít Magyarországon. Várakozásai szerint ebben a környezetben az MNB folytatja a monetáris enyhítést a kamatpolitikán kívüli eszközökkel, de "nagy az esélye" az alapkamat további csökkentésének is.

A Cityben vannak ennél agresszívabb - jóllehet feltételes - előrejelzések is az MNB várható kamatpolitikájára.

Commerzbank

A Commerzbank elemzői azt sem zárják ki, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs és külső monetáris környezetben az MNB zéróra csökkenti alapkamatát, de ennek feltételei között lenne a ház szerint az, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) még további enyhítési lépéseket tegyen, és az, hogy a környező gazdaságok jegybankjai negatív alapkamatot érjenek el.