Londoni elemzők: nem áll meg az enyhítésben a monetáris tanács

A korábban vártnál is enyhébb alapállást tükröznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának külső tagjai által a monetáris politikáról vallott nézetek, és ebből arra lehet következtetni, hogy az MNB kamatcsökkentési ciklusa még csak félúton jár - vélik budapesti tapasztalataik alapján londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2013. február 19. kedd, 16:31
Fotó: Napi.hu

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közelmúltban látogatást tett Budapesten, ahol a cég szakértői az MNB, a monetáris tanács és a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel, valamint banki szakértőkkel találkoztak. A tárgyalásokról befektetők számára összeállított, kedden Londonban ismertetett beszámolójukban az elemzők közölték: a látogatásuk során szerzett legfőbb benyomásuk az volt, hogy a monetáris tanács külső tagjai az eddigieknél is erősebben hajlanak az enyhítésére. A ház szakértői ennek alapján azt jósolják, hogy az MNB az augusztus óta végrehajtott 1,50 százalékpontos kamatcsökkentés után kész további 1,50 százalékpontos csökkentésre, egészen a 4,00 százalékos alapkamat eléréséig.

A szakemberek szerint a magyar jegybank monetáris tanácsának külső tagjai arra a logikai érvelésre építik alapállásukat, hogy a tizenkét havi infláció - amely januárban 3,7 százalék volt - már az MNB 2-4 százalékos tűrési sávján belül van, és nincs olyan hazai keresleti nyomás, amely felhajtóerőt gyakorolhatna az inflációra. A monetáris testület külső tagjai szerint ebben a környezetben most már túl magasak a reálkamatok. Ezek a monetáris tanácsi tagok emellett azon az állásponton vannak, hogy a magyar befektetési eszközökre rakódó kockázati felár tartósan csökkent - áll a Barclays beszámolójában.

A kormány és az MNB tolerálja a gyengébb forintot

Az elemzők budapesti tárgyalásaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az MNB kamatdöntő testülete 300 forint feletti euróárfolyam esetén venné fontolóra az enyhítési ciklus szüneteltetését.

A háztartások pénzügyi mérlege a devizaalapú hitelek arányának csökkentését célzó intézkedések nyomán most már kevésbé érzékeny az árfolyamváltozásokra, így a kormány és az MNB valamivel nagyobb toleranciát tud mutatni a gyengébb forinttal szemben. A cég elemzőinek véleménye szerint ez a tolerancia a 300 forintot kismértékben meghaladó - például 305 forintos - euróárfolyamig terjedhet.

Más nagy londoni házak elemzői szerint azonban az MNB tűrésküszöbe még ennél is magasabban van, tekintettel a devizaalapú hitelek arányának csökkenésére a teljes adósságállományon belül. A JP Morgan befektetési részlegének közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar jegybank stresszhelyzeti tesztjei arra utalnak, hogy a 310 forint/eurós árfolyam körül lehet az a küszöb, amely már megállítaná az MNB jelenlegi monetáris enyhítési ciklusát.

Jelenleg Matolcsy tűnik befutónak a jegybank élére

A Barclays elemzői az MNB élén esedékes vezetőváltással kapcsolatban úgy vélik, hogy pillanatnyilag Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter MNB-elnöki kinevezése valószínűsíthető, ám Orbán Viktor miniszterelnök "ismert arról, hogy tud meglepetéseket okozni, és valószínűleg még nem hozott határozott döntést" a kérdésben. Ha Matolcsyra esik a választás, a jelenlegi miniszter várhatóan "hozná magával saját helyetteseit".

Nyomást gyakorolhat a forintra az esetleges folyamatos agresszív MNB-kamatcsökkentés, valamint az azzal kapcsolatos befektetői bizonytalanság, hogy Matolcsy György milyen eszközöket alkalmazna MNB-elnökként. A Barclays londoni szakértői azt jósolják, hogy jelentősebb forintgyengülés esetén a magyar jegybank inkább devizapiaci intervenciót hajtana végre a monetáris enyhítés visszafordítása helyett.

Ebben a kérdésben mindazonáltal megoszlanak a vélemények a City elemzői közösségében.

A Capital Economics közgazdászainak jelenleg érvényes előrejelzése szerint ha az MNB élére a márciusi váltás során olyan jelölt kerül, akit a piac szoros politikai kötődésűnek ítél, az a magyar kockázati felárak emelkedését eredményezheti. Az elemzőcég szerint a befektetői hangulat romlása ebben az esetben forintvédelmi célú kamatemelésre is rászoríthatja az MNB-t az idén.

A Goldman Sachs bankcsoport közgazdászai legutóbbi előrejelzésükben ugyanakkor úgy vélekedtek: tartós vagy nagyon gyors forintgyengülés - különösen, ha kötvénypiaci eladási hullám is követné - az enyhítési ciklus szüneteltetését okozhatja, ám a korábbi időszakoknál most kisebb a valószínűsége annak, hogy az MNB ebben az esetben kamatemeléssel védené a forintot. Az elemzők azzal számolnak, hogy a jegybank először inkább szóbeli, majd tényleges piaci intervencióval próbálkozna, mielőtt "vészhelyzeti kamatemeléshez" folyamodik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

faxindex, 2013.02.20 09:52

Akkor már miért nem 0 egyből? egy ilyen rossz szerkezetű gazdaságon mint a magyar ez sem segítene. Bonyolultabb dolog a monetáris politika és döntéshozás annál hogy egy mondatos választ lehessen rá adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.02.19 19:53

a bajnai vonalat követve már most bőven 3% alatti kamat lenne. a szekta gazdaságrombolása, a bizalom aláásása, a befektetők elüldözése sajnos a gazdaság elrohadásával jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.19 18:26

Még mindíg nem tértünk vissza arra szintre, ahonnan Simor felverte a kamatot 7%-ra egy lépésben. Szívesen látnék 0,5%-os csökkentéseket márciusban és áprilisban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.19 18:19

3,7 VOLT az éves infláció januárban! Decemberre lehet hogy jóval 3% alá kerül. Ehhez az EU-s gyakorlat szerint 1-2%-os alapkamat szokott jönni, tekintve a világválságot. 4% még mindig irdatlanul magas, legalább duplája ennek. Pedig még a 4%-ig is hat kamatvágás van 1/4%-kokkal. Ha lehetett egy lépésben 3%-ot emelni, akkor lehessen legalább ,5%-ot is vágni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.19 17:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html