Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakelemzői közölték: 60 százalék eséllyel számítanak arra, hogy az MNB élére "egy viszonylag ismeretlen, de lojális" személyiség kerül. Egy ilyen jelölt kiválasztása a ház szerint valószínűleg "taktikailag sokkal okosabb" lépésnek bizonyulna, mint egy "nyilvánvaló szövetséges" kinevezése.

Az Eurasia elemzői jelenleg 30 százalékos esélyt adnak arra, hogy mégis Matolcsy György lesz az MNB új elnöke Simor András mandátumának lejárta után, 10 százalékosra becsülik egy olyan jelölt kiválasztásának esélyét, aki "független, vagyis nem Fidesz-kötődésű, jobboldali ugyan, de kiegyensúlyozott nézetei vannak a gazdaságról, emellett ért a piacokhoz és a pénzügypolitikához".

A 60 százalékos esélyűre becsült első forgatókönyv megvalósulása az Eurasia szerint lehetővé tenné Orbán Viktornak az azonnali piaci kihatások és a piaci várakozások "kezelését", és az MNB kormányzati ellenőrzés alá vonását anélkül, hogy ez "túlzottan leplezetlen, nyilvánvaló módon" történne. Pontosan ez történt a monetáris tanács négy jelenlegi külső tagjának kiválasztása során is. A piac a testület mind a négy új tagját a korabeli várakozásoknál kevésbé politikai kötődésűnek és hitelesebbnek tekintette, és ez mérsékelte a kezdeti piaci reakciót. Idővel azonban a külső tagok mindegyike pontosan végrehajtotta Orbán Viktor programját azzal, hogy a kamatdöntések során rendre leszavazták a monetáris tanács független belső tagjait, és egyértelmű kamatcsökkentési alapállásra helyezkedtek, tekintet nélkül az inflációs kilátásokra - fogalmaznak csütörtöki elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

A ház szerint mindezek alapján Orbán Viktor valószínűleg okosabb lesz annál, semhogy olyasvalakit jelöljön az MNB-elnöki tisztségre, akinek kiválasztása "nyilvánvalóan, leplezetlenül és azonnal" ellentmondásba kerülne a jegybanki függetlenséggel.

Ha mégis Matolcsy lenne

Ha azonban mégis Matolcsy Györgyre esne a választás, akkor sokkal gyorsabb lenne a váltás az MNB filozófiájában, pénzügypolitikájában és személyzeti állományában, mint a 60 százalékos eséllyel jósolt elsődleges forgatókönyv alapján, bár a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter kinevezése esetén az egyik helyettes valószínűleg "inkább piacbarát" személyiség lenne - vélekedtek az Eurasia elemzői.

A cég szakértői lehetségesnek nevezték, hogy a váltás után hivatalba lépő új MNB-vezetés a mennyiségi enyhítés - vagyis a gazdaságösztönző célú likviditási injekció - valamilyen formáját alkalmazza majd állampapírok másodpiaci felvásárlásával.

Az Eurasia Group elemzői szerint azonban több akadálya is van annak, hogy az esetleges mennyiségi enyhítési ciklus által teremtett pótlólagos likviditást a bankok hitelek formájában kihelyezzék a reálgazdaságba: egyrészt a magyar gazdaságban alacsony a hitelkereslet, másrészt a kereskedelmi bankok éppen inkább magyarországi kitettségeik leépítésével próbálkoznak a gazdasági és gazdaságpolitikai bizonytalanságok miatt.

Mindemellett a mennyiségi enyhítés inflációveszélyes eszköz, és általában akkor szokás alkalmazni, ha a kamatok zéró környékén járnak, a gazdaságban pedig nincs inflációs nyomás. Ezek a feltételek jelenleg nem adottak Magyarországon - hangsúlyozták csütörtöki elemzésükben az Eurasia szakértői.

Mások is ezt mondják

Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is kidolgoztak - jórészt az Eurasia által most felvázolthoz hasonló - forgatókönyveket az MNB élén esedékes váltás várható kimenetelére. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői befektetőknek e héten összeállított elemzésükben közölték, hogy négy forgatókönyvet tartanak lehetségesnek. Az erősen negatív változat egy olyan MNB-elnök kiválasztása lenne, aki "egyértelműen a politikát képviseli", és gazdasági szakértelme gyenge. A ház "enyhén negatív" forgatókönyve "gyenge" MNB-elnök, de két magasan képzett, független alelnök kinevezése lenne. A cég által kidolgozott, "enyhén pozitív" hatású harmadik forgatókönyv alapján csak az új MNB-elnök lenne meglehetősen függetlennek tekinthető, a legjobb megoldást pedig a negyedik forgatókönyv, vagyis három magas képzettségű, független jelölt kiválasztása jelentené az MNB-elnöki és a két alelnöki posztra.

A cég szakértői a két köztes forgatókönyv valamelyikét nevezték a legvalószínűbbnek, és szerintük ebben az esetben mód nyílna arra, hogy az MNB-alapkamat a jelenlegi 5,75 százalékról a következő hónapokban 5,00 százalékra süllyedjen.

A ház londoni elemzői szerint, ha Orbán Viktor "kellemes meglepetést" okoz a piacnak három függetlennek elismert, erős szakképesítésű jelölt kinevezésével, akkor az MNB-alapkamat akár 4,00 százalékig is csökkenhet. Ezt a forgatókönyv-változatot mindazonáltal a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői "valószínűtlennek" nevezték.