Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Capital Economics közgazdászainak átfogó negyedéves prognózisa szerint a közép-európai EU-térségen belül várhatóan Lengyelország teljesít a legjobban. A ház a lengyel gazdaságban az idén és jövőre egyaránt 3,5 százalékos növekedést vár.

Magyarországon az előrejelzés szerint 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. A Capital Economics ugyanakkor azzal számol, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd. Emiatt a cég 2015-re az ideinél valamivel lassabb, 2,0 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A City elemzői közösségében mindazonáltal konszenzusos a 2 százalék feletti idei magyar GDP-növekedési előrejelzés. A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői felülvizsgált legutóbbi prognózisukban 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.

A Capital Economics szerdai elemzése szerint piaci szempontból rövid távon a kulcskérdés az, hogy az áprilisi választások után a Fidesz megőrzi-e kétharmados többségét. A ház elemzői úgy vélekedtek: tekintettel a korábbi "szeszélyes gazdaságpolitikai irányváltásokra", a befektetők "valószínűleg üdvözölnének egy kisebb arányú Fidesz-győzelmet".

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői, akik a minap tájékozódó látogatást tettek Budapesten. Tárgyalásaik tapasztalatait összegző, szerdán Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: tárgyalópartnereik körében egyetértés volt abban, hogy egy egyszerű parlamenti Fidesz-többség lenne a piac által egyértelműen pártolt eredmény.

A Standard Bank elemzőinek beszámolója szerint magyarországi tárgyalásaikon sokan említették azt a lehetséges forgatókönyvet is, hogy a Fidesz a választások után békülékenyebbé válhat a bankszektor és a közműszolgáltatók iránt. A ház szerint a retorikai váltásnak érdemi pozitív piaci hatása lenne, mivel a befektetők jelenleg igen defenzív pozíciókat tartanak a magyar eszközökben.

A cég elemzői szerint piaci szempontból erőteljesen pozitív fejlemény lenne annak bejelentése is, hogy Magyarország "egy bizonyos jövőbeni időpontban" csatlakozni kíván az euróövezethez. E bejelentés meglepetés lenne ugyan, ám Orbán Viktor miniszterelnök "tud ilyen meglepetéseket okozni" - fogalmaztak a Standard Bank londoni elemzői. A ház szerint egy ilyen fejlemény meredeken erősíthetné a forintot, és a görbe távolabbi végén erőteljesen lenyomná a forintkötvény-hozamokat.