Főmuzeológus lopott műtárgyakat az egyik budapesti múzeumból

Vádat emeltek egy múzeumból műtárgyakat elsikkasztó volt főmuzeológussal szemben - jelentette be a Fővárosi Főügyészség.
Domokos Erika, 2020. január 28. kedd, 12:05
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen, akit a bíróság - egyelőre nem jogerősen - két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélt - olvasható a közleményben.

A vád szerint a vádlott egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől 2017 októberéig 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádlott a műtárgyakat egy Budapest, VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette. Az eltulajdonított mintegy 30 millió forint értékű alkotásokat - egy kisplasztika kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak.

A bíróság kedden tartott előkészítő ülésen a bűncselekményt beismerő vádlottat bűnösnek mondta ki vád szerint, és őt két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, továbbá 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, helyt adott a polgári jogi igénynek és több mint 2,5 millió forint vagyonelkobzást is alkalmazott.

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozatát - a törvény által biztosított lehetőséggel élve - három munkanapon belül teszi meg - írta Ibolya Tibor fővárosi főügyész

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.01.28 19:51

Ez egy beteg világ. Lopásért 2 év bortönt kap aminek a végrehajtását fellfüggesztik 4 évre. Bizonyítottan keresett a lopással 3,1mFt-ot amiért kap 250eFt bűntetést és 2,5mFt vagyonelkobzást. Akkor ezek szerint bizonyítottan a bűntetés után is keresett 350eFt-ot. Normális ez?
Hol van itt a bűntetésnek vissza tartó ereje? Ez a nyilt felhívás mindenkinek arra, hogy lopjon hiszen ha elkapják akkor olyan jelentéktelen a bűntetés aminek nem lehet visszatartó ereje és még így is gazdagodott 350.000Ft-al (kérdés, hogy kell-e adózni utána), ha pedig nem bukik le valaki akkor azzal csak tovább nyer.
Beteg ez a világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html