Lova van? Akkor erről tudnia kell!

Új típusú útlevéllel szállíthatók július elsejétől a lovak Magyarországon. A Nébih szerint az állatok származásának igazolására szolgáló dokumentummal korábban többször is megpróbáltak visszaélni a csalók, a hatóság egy modern formátumú igazolvány kibocsátásával venné elejét a hamisításnak - írta a Magyar Idők.
Domokos László, 2017. július 16. vasárnap, 08:47
Fotó: Napi.hu

A frissen bevezetett dokumentum a feltüntetett adatokban és szerkezeti felépítésében is megfelel az európai uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak. Emellett az útleveleket több olyan nyomdatechnikai elemmel is ellátják, amelyek megnehezítik a hamisítók dolgát. - írta a lap

Az új típusú bizonylat csak a nem törzskönyvezett lovakra vagy azon fajtájú egyedekre vonatkozik, amelyek esetében a Nébihet bízták meg a lóútlevelek kiállításával a tenyésztőszervezetek.

Azoknak a lótulajdonosoknak, akiknek korábban kiadott igazolványuk van, egyelőre nincs semmi tennivalójuk, hiszen a régi formátumú nyomtatványok továbbra is érvényesek. Július elsejétől azonban a hatóság kizárólag új típusú, az eddiginél biztonságosabb kivitelezésű és megbízhatóbb adattartalmú bizonylatokat állít ki.

A lóútlevél kiváltása valamennyi fajta esetében kötelező, ez a dokumentum biztosítja az egyed forgalomképességét Magyarországon és az Európai Unió területén egyaránt. A bizonylat - hasonlóan a személyi igazolványhoz - egész életén keresztül kíséri az állatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK