Luxusprofit jut az Orbán-kormány zsebébe a villany- és gázszámlákról

A Magyar állam jelentősen emelte azt az osztalékot, amelyre energiaszolgáltató cégek tulajdonosaként tesz szert. A piac külföldi szereplőinek többsége tartózkodott ettől.
Komócsin Sándor, 2017. július 31. hétfő, 09:50
Fotó: Napi.hu

Bár az Orbán-kormány azt ígérte, hogy nonprofit módon fogja működtetni a kezébe került energiaszolgáltató vállalatokat, az idei évben eddig az állami tulajdonos osztalékéhsége nőtt meg a leginkább - írja a Népszava. A Főgáz Zrt.-től például a cég négy évvel ezelőtti átvétele óta tartózkodtak az osztalékfizetéstől, idén kétmilliárdot utaltak a nyereségből a tulajdonosi funkciót ellátó állami Magyar Fejlesztési Banknak.

Még nagyobb volt a tőkekivonás az idén állami kézbe került Démász Zrt.-nél, ahol az állami gazda több hétmilliárd forintot szivattyúzott ki a vállalatból. Emellett az RWE-hez és az E.Onhoz hasonlóan a magyar állam is élt a nyereségnél nagyobb osztalékfizetés eszközével. Ez azt jelenti, hogy apasztotta a cége tartalékait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2017.08.01 05:09

Na osztán, megint megy a filléreskedés?
Arról miért nem esik soha szó, hogy az El-Mű vállalat a német SAP rendszerrel számítja ki a lakossági áramszámlákat. És a néhol négytizedes adatokból a végére mégis odajut, hogy minden számlán kerekít! De nem is akárhogyan?
Érdekes módon - minden esetben csakis saját javára!
Valójában itt nem azon az 1 vagy 2 forinton múlik a királyság, de ha jobban utána számolunk - bizony a sok ügyfél esetében elég sok lesz belőle! Mert "a sok kicsi sokra megy".
Ám ezt igazából soha senki sem teszi szóvá, hiszen itt csak orbánozunk meg mészároslőrincezünk? (kivéve engem!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.31 17:35

Na, ezt a cikket is újra lehozta a napi :D
Ez is teljesen jó a birkákat felizgatni, mert ugye arra kínosan ügyelt a szerző, hogy ne legyen nyilvánvaló, hogy a Főgáz az elmúlt években kb megötszörözte az ügyfelei számát, így a 2mrd Ft "luxusprofit" kb 60Ft/ügyfél/hó-t jelent, ami durván 80-90fillér/m3 lehet :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.31 11:25

nesztek birkak, csokkenthetitek a meszaros gazszamlajat. rezsicsoki nelkul mar joval alacsonyabbak lennenek a gazarak, csak a marhak nem fogjak fel, hogy harmadara esett a vilagpiaci ar, es semmi nem jelent meg belole a lakossagi piacon. apropo, az nagyfogyasztoknak nem lett rezsicsokkentes, szerintem ok mar olcsobban kapjak a lakossagnal a gazt... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html