A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 277 949 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 150 főre csökkent. 3601 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 298-an vannak lélegeztetőgépen - írja napi adatközlésében a kormányzati információs honlap.

Eddig 279 410 fő kapott oltást, közülük 101 652 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént.

Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Ma megérkezett az AstraZeneca vakcina első szállítmánya, amelyet elsőként a 60 év alatti regisztrált krónikus betegeknél alkalmazhatnak.

Pénteken újabb vakcina beszerzéséről született megállapodás: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7  millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák  érkeztek Magyarországra, összesen félmillió adag.