Ma 7 százalék alá csökken a kamat?

Az elemzői prognózisok alapján a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa (MT) a mai ülésén a sokáig lélektani határnak tekintett 7 százalék alá csökkentheti az alapkamatot.
NAPI Online, 2005. július 18. hétfő, 08:30
Fotó:

A piac 25 biztosra veszi a 25, bázispontos csökkentést, bár a legtöbb elemző szerint 0,5 százalékpontos csökkentés sem lenne túlzó. A jegybank ugyanakkor óvatos marad, ezért nem lazít ilyen mértékben - vélik a szakértők.
A testület, amely a második negyedévben tartott három ülésén mindannyiszor 25-25 bázispontot vágott a kamatból. Ezt segítetette, hogy a második negyedévben egyenletes volt a dezinfláció, s a pénzromlás ütemének mérséklődését támogatta az is, hogy megkezdődött az alacsony inflációs környezethez való munkapiaci alkalmazkodás, a bérek kisebb mértékében növekedtek. A jegybank prognózisa szerint - a feltételezett kamat- és árfolyampálya érvényesülése esetén - az infláció tartósan alacsony maradhat a következő hónapokban. A pénzromlás üteme 2005 végén 3,3 százalék körül, 2006 végén pedig 3,2 százalék körül alakulhat. Az MT úgy ítéli meg, hogy az inflációs kilátások szempontjából kedvező folyamatok fennmaradása esetén teljesíthetőek a 2005 és 2006 végére kitűzött 4, illetve 3,5 százalékos inflációs célok.

HOZZÁSZÓLÁSOK