Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több ezren vonultak a Várkert Bazár előtti területre vasárnap délután, hogy harmadszorra is tiltakozzanak a Közép-európai Egyetemre (CEU) szabott, kedden elfogadott törvénymódosítás ellen. A szervezők szerint körülbelül 80 ezres tömeg gyűlt össze vasárnap, egyes hírek szerint viszont vélhetően hiába.

Az államfőnek hétfőig (április 10.) van lehetősége arra, hogy politikai vétóval visszaküldi a parlamentnek a törvényt, vagy alkotmányos vétóval az Alkotmánybíróságra normakontrollra. Az mno.hu államfőhöz közel álló forrásai szerint viszont a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban.

Az országgyűlés kedden szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely gyakorlatilag ellehetetlenítené a Soros György által alapított egyetem budapesti működését.

Eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

Erről lesz még szó a parlamentben

Az Országgyűlés egyébként hétfőn fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők délutántól az európai uniós munkabérkülönbségek csökkentéséről tartanak politikai vitát a Jobbik kezdeményezésére.  Az ülésnap 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit kérdések és azonnali kérdések követnek.

Az uniós bérekről szóló vitát az utolsó napirendi pontban bonyolítják le. A Jobbik a kérdés tárgyalását kérő javaslatában hangsúlyozta, Magyarország gazdasági stratégiája az "alacsony bérekre és a munkavállalókat a munkaadóval szemben hátrányba hozó, a kiszolgáltatottságot erősítő munkajogi szabályozásra épül". Az ellenzéki párt szerint ezért a képzett munkaerő "csak a lecsúszás és a teljes elszegényedés", vagy a külföldre vándorlás között dönthet.

"Meggyőződésünk, hogy a valódi európai gazdasági és pénzügyi unió elengedhetetlen feltétele a mai, jelentős különbségek mérséklése, hosszabb távon pedig megszüntetése" - fogalmaztak a Jobbik képviselői indítványukban, amelynek tárgyalását az MSZP és az LMP is támogatta.