Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta: az idén is mintegy 4,5 millió adózótól várják, hogy elszámoljon a jövedelmével. Május 18-ig - az egyszerűsített bevallásokkal együtt - 2,277 millió szja bevallást regisztrált a NAV; május 20-ig még további 1,4 milliót vár az adózóktól, további 800 ezret pedig a munkáltatókon keresztül.

Az eddig beérkezett bevallásokban 715 ezer adózó igényelt vissza adót, részükre mintegy 52 milliárd forintot utalt ki a NAV. A kiutalásoknál elenyésző számban - ez százas nagyságrendet jelent - fordult elő a 30 napos határidő túllépése - mondta Honyek Péter.

A bevallási határidőt célszerű betartani, mert késedelem esetén 200 ezer forintos bírságot szabhat ki az adóhatóság. Hibás bevallás esetén 20 ezer forint bírságot alkalmazhat a NAV, de az adószakmai szóvivő szerint "jellemzően nem ez a gyakorlat".

Amennyiben valaki május 20-ig önhibáján kívül eső okból nem nyújtja be a bevallását, az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, amelyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, nem szab ki mulasztási bírságot.

Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a bevallások utolsó napon való tömeges elektronikus benyújtása túlterheli a szervereket, Honyek Péter azt mondta, hogy eddig nem érkezett ilyen jelzés. Hozzátette: a jogszabály szerint, ha a szerver legalább egy óráig nem működik, egy nappal meg kell hosszabbítani a bevallási határidőt, ami ez esetben hétfőre tolódna.

A szuperbruttó a vártnál kevesebb gondot okozott az adóbevallások elkészítésekor, ami annak köszönhető, hogy a bevallások háromnegyedét a bevalláskitöltő programmal készítették el. Az utóbbiakból egynegyedet elektronikusan is küldtek be, kétnegyedet pedig kinyomtatva. A fennmaradó egynegyed nyomdai úton előállított, postán beküldött bevallás. Az adóhatóság már régóta javasolja a kitöltő program használatát, mert az ellenőrzési program segít a hibák elkerülésében.

Mint arra a szóvivő felhívta a figyelmet, fontos, hogy aki adókiutalást kér, ezt a bevallás első oldalán jelezze, továbbá ugyancsak az első oldalon tüntesse fel azt a bankszámlaszámot vagy címet, ahová a pénzt kéri. Az utóbbi érvényes azokra is, akik önkéntes pénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) javára rendelkeznek, mert ha az adóhatóság 30 napon túl utalja át a pénztárba vagy a nyesz-re az összeget, késedelmi pótlékot kell fizetnie, amit a magánszemély kap meg. Fontos az is, hogy senki ne felejtse el aláírni a bevallást, továbbá, hogy pontosan tüntesse fel az adóazonosító jelét.

Május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót is. Honyek Péter ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: ha a fizetési kötelezettség nem éri el a 100 ezer forintot, legfeljebb négy hónapon keresztül, egyenlő részletekben lehet megfizetni, az első részlet befizetésének határideje június 20.

Ugyancsak május 20. az szja 1+1 százalékos rendelkezések benyújtásának határideje is. A parlagfű irtás az idén nincs a kedvezményezett célok között, a civil kedvezményezettek közé újonnan bekerült ugyanakkor a Magyar Kármentő Alap és az egyházi kedvezményezettek közé a Nemzeti Tehetség Program. Az idén az Összefogás az Államadósság Ellen Alap javára még nem lehet 1 százalékot utalni, de van olyan elképzelés, hogy a jövő évben váljon kedvezményezetté - mondta Honyek Péter.

A személyi jövedelemadó bevallások benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai pénteken rendkívüli nyitva tartással, este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére.

A Magyar Posta is készült a pénteki határidőre: a normál rendtől eltérő nyitva tartással, 24 óráig lesz nyitva a Budapesten 62-es posta (Nyugati pályaudvar) és a 72-es posta (Keleti pályaudvar), a Mammut Bevásárlóközpontban lévő 114-es posta pedig 21 óráig. A budapesti Fogarasi úti Tesco posta az általános nyitva tartási rendje szerint nulla órától 24 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. A megyeszékhelyeken legalább egy posta 20 óráig tart nyitva.