Ma ezért téma Magyarország külföldön

Mesterházy Attila lemondásáról és a baloldali ellenzék helyzetéről írt a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) és az osztrák Der Standard.
MTI, 2014. június 2. hétfő, 12:55
Fotó: Napi.hu

Az európai parlamenti választásokon a Jobbik meglepetésre a második helyet érte el - idézte fel a Neue Zürcher Zeitung vasárnapi internetes cikkében. Ez az eredmény ugyanakkor - írta a tekintélyes, liberális konzervatív svájci napilap - jóval kevesebb, mint az áprilisi parlamenti választásokon elért húsz százalék. Az, hogy a második helyre volt elég, az NZZ értékelése szerint a szocialisták "katasztrofális" szereplésének és a baloldali tábor széttagoltságának az eredménye.

Az MSZP 11 százalékos eredménye "kíméletlenül feltárta a párt gyengeségét", és azt mutatja, hogy a pártnak "sehogy sem sikerül saját, baloldali klientúrája előtt hiteles és tartalmilag meggyőző pártként feltűnnie". Mesterházy Attila lemondása elkerülhetetlen volt az NZZ szerint. A pártelnök a lap értékelése szerint a párt 2002-2010 között kormányzó "régi gárdája marionett bábujának" számított, most pedig "a párt bukását jelképezi" a személye.

A személyi változtatások nem lesznek elegendőek, az MSZP számára ahhoz, hogy legalább középtávon ellensúlyt képezhessen a Fidesz "túlsúlyával" szemben, tartalmi és stratégiai megújulásra van szüksége. Ironikus módon ebben éppen Gyurcsány Ferenc juthat szerephez. A volt kormányfő az utóbbi hónapokban "csak nehezen tudta leplezni, hogy saját magát látja a legmegfelelőbbnek Orbán Viktor kihívójának szerepére". Most, hogy a pártja az EP-választásokkal a szocialistákkal egy súlycsoportba került, Gyurcsányt "nem lehet többé megkerülni" - írta az NZZ.

Mesterházy Attila lemondását követően "káosz" alakult ki az MSZP-ben - írta hétvégi számában, a szombati választmányi ülést megelőzően keletkezett cikkében a Der Standard. Az MSZP, a DK és az Együtt-PM "meglehetősen fogcsikorgatva" megkötött szövetsége az áprilisi választásokon mindenekelőtt az új választási törvény miatt jött létre - írta a liberális osztrák napilap. A tisztán listás elv alapján zajló EP-választások, amelyen viszont külön-külön indultak a középtől balra álló pártok, az újság szerint alaposan átrendezték az erőviszonyokat az ellenzék táborában. Mintegy tízszázalékos szavazatarányával a DK nagyon közel került az MSZP-hez, de Bajnai Gordon Együtt-PM-je is sikert könyvelhetett el hétszázalékos eredményével - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.06.02 18:07

..elemeznek a jakubinusok-illuminátusok-szabadkőművesek-bolsevikok -bildenbergeresek ...elmehetnének már az anyjukba ...,vissza ...200-250 éve pusztítják a Világot a világmegváltó eszméikkel ..!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.06.02 13:35

Na ez itt a baj, hogy 7-10%-ot sikernek könyvelnek el, amikor a valódi szereplők (fidesz-jobbik) ennek a 3x-osából gazdálkodnak.

Továbbra sem veszik észre, hogy csak akkor van esélyük komolyabb szerepvállalásra (első lépésként komolyan vett ellenzékként, kormányrakerülésről még ne álmodjunk), ha egy pártot alkotnak. 6féle kis széthúzó fiókpártocska max arra jó, hogy a vezetőket ilyen-olyan képviselői állásban eltartsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.06.02 13:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html