Ma kicsinálhatja a CEU-t a kormány

Az Országgyűlés ma a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Magyarán ellehetetlenítenék a CEU-t.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 4. kedd, 07:28
Fotó: Napi.hu

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a felsőoktatási törvény módosításának összevont vitáját bonyolítják le közvetlenül a szavazások előtt. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a javaslattal kapcsolatban azt mondta, a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya tárgyalni fog a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében. "Jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen" - fogalmazott a kormányfő. (Igaz, ezzel a véleményével nagyjából egyedül van a Fidesz-kormány, hiszen a tudományos élet számos kiválósága mellett, számos külföldi panasz érkezett a CEU ellehetetlenítése miatt.)

A határozathozatalok alatt a felsőoktatási törvény mellett módosíthatnak több büntetőjogi jogszabályt, valamint új törvényt fogadhatnak el a nemzetközi magánjogról, továbbá három LMP-s és két jobbikos képviselő tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi vétség miatt - írja az MTI.

A szavazások után nyolc előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Egyebek mellett terítékre kerül a belügyminiszter belügyi tárgyú javaslatcsomagja, továbbá a sporttörvény módosítása is, ugyanakkor a reklámadóról szóló törvénymódosítás vitája az előzetes tervekkel ellentétben lekerült a napirendről.

Az Országgyűlés a korábban tervezettnél egy nappal rövidebb ülést tart, mert a szerdára tervezett pontokat is ma tárgyalják. A parlament jövő hétfőn fejezi be aktuális ülését. Ekkor a megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett a Jobbik kezdeményezésére politikai vitát tartanak az Európai Unió tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK