Az adósmentő csomagot ma bejelenti a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke, de több fontos részlet kidolgozását későbbre halasztották - jelentette a Magyar Nemzet. Ma kiderülnek az adósok megsegítését célzó kormányhatározat pontjai, a részletek számos elemét azonban későbbi törvénymódosításokban szabályozzák. Müller János, a bankszövetség szóvivője a lapnak azt nyilatkozta, hogy a svájci frank árfolyamának rögzítését - 180 forinton - ugyan tartalmazza a kormányhatározat, de azt, hogy ezt kik és miként vehetik majd igénybe, nem. A valós és a rögzített árfolyam különbözetéből fakadó összeget egyébként külön hitelként tartják majd számon, amelyek visszafizetésére az állam három évig garanciát vállal.

A megállapodás eleme lehet, hogy a bankok a kilakoltatási moratórium feloldása után több lépcsőben adják el a kezükbe került ingatlanokat, ezzel kerülve el, hogy a piacot elárassza a sok elárverezett lakás - találgat a Világgazdaság. A kiszivárgott hírek szerint arról is megállapodtak a felek, hogy a bankok a jelenleginél intenzívebben hitelezik a hazai kis- és középvállalatokat, cserébe engedményt kaphatnak a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadóból. Ehhez azonban még egyéb - nem ismert - feltételeknek is meg kell felelniük.

Köztudott, hogy a kormány tervezi a Nemzetközi Eszközkezelő Társaság felállítását, amely felvásárolná a nem fizető adósok ingatlanjainak egy részét, majd bérbe adná azt a volt tulajdonosoknak. Az adósok és a hitelezők adott szabályok szerint együtt kezdeményezhetnék az eszközkezelőnél fedezetül felajánlott lakások eladását is. Ma kiderülhet, hogy ezekből a tervekből mi kerül be a kormányhatározatba vagy a részletek kidolgozására hivatott törvénymódosításokba.