A magyar zászló és címer napja alkalmából várható megemlékezéssel kezdődik ma 13 órakor az Országgyűlés ülése. A napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők arról döntenek, hogy a házszabálytól való eltéréssel, már holnap szavazhassanak a behajtási költségátalányra vonatkozó szabályozás módosításáról - olvasható az Inforadio.hu-n.

Ennek célja, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen minden esetben, akár fölösleges adminisztrációs terheket generálva késedelmes követeléseikért az ide vágó uniós irányelvnek megfelelő 40 eurós behajtási költségátalányt kiszámlázniuk adósaiknak, csak amennyiben élni kívánnak e jogukkal. Az uniós irányelv sem kötelezettséget fogalmaz meg, mint jelenleg a Polgári Törvénykönyv, csupán lehetőséget.

A mentelmi ügyi döntéseket követően az interpellációk és az azonnali kérdések órája következik, majd egyebek mellett az ebtenyésztési szabályozáson lazító kormánypárti javaslatról, a Széchenyi István születésének 225. évfordulójára tervezett megemlékezésről, illetve az államháztartási törvény módosításáról vitáznak a képviselők, amely a havonta felhalmozódó költségvetési maradvány felhasználhatóságát írja át.

A már említett behajtási költségátalányról tehát - amennyiben ma a Ház négyötöde rábólint -, illetve az ebtenyészési módosításról holnap délelőtt, a napirend előtti felszólalásokat követően döntenek a képviselők, majd több ellenzéki tárgysorozatba-vételi kérelemről szavaznak.

A határozatok után a képviselők mások mellett megkezdik az épített környezet alakításáról szóló törvénymódosítás vitáját, amely a tervezői felelősségbiztosítás lehetőségét is tartalmazza, továbbá megvitatják a magáncsőd első ütemére szabott határidő ismételt halasztását, a paksi bővítés nyilvánosságán - brüsszeli nyomásra - változtató tervezetet, az Erzsébet-program átírását és azt az előterjesztést, amely szigorítana a menekültügyi szabályokon, így csökkentené a menedékkérők szociális ellátásait és egy hónapra rövidítené a menekültek befogadóállomáson való tartózkodását.