Ma reflektorfénybe kerülnek Matolcsyék

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ezzel egy időben a jegybank publikálja legfrissebb inflációs jelentésének fő számait is - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 20. kedd, 07:45
Fotó: Napi.hu

A monetáris tanács májusban - az elemzői várakozásoknak megfelelően -, nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén. Elemzők most sem számítanak az alapkamat módosítására.

Az (MNB) március végi inflációs jelentésében 2017-re 2,6 százalékos inflációval és a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékos növekedésével számolt. Jövőre 3,7 százalékos, 2019-re 3,2 százalékos GDP-növekedést és mindkét évre 3,0 százalékos inflációt prognosztizált.

Balatoni András, a jegybank igazgatója a márciusi inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a lakossági fogyasztás további erőteljes élénkülésére számít az MNB, illetve arra, hogy a fogyasztás gyorsabban emelkedik, mint a lakosság rendelkezésére álló jövedelem. Kifejtette: jelentős fordulat várható a beruházásokban is, emellett 2017-től az MNB elemzői "pozitív fiskális keresleti hatásra" számítanak, miközben a GDP-arányos államadósság továbbra is csökkenő pályán marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK