Ma véget érhet a taxis demonstráció (NFM)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tárgyalt a Budapesten tüntető taxisok képviselőivel, akik megígérték, hogy csütörtökön befejezik a forgalomkorlátozással járó demonstrációt.
MTI, 2016. január 21. csütörtök, 13:56

A kormány döntésének megfelelően az NFM közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor és közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Tasó László tárgyalt a taxisok képviselőivel Budapesten. A szervezők a tárgyalás végén ígéretet tettek arra, hogy a forgalomkorlátozásokkal járó tüntetésüket csütörtökön befejezik - olvasható az NFM közleményében.

Mint írták, az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány a szabályosan működő, adófizető taxisok oldalán áll; taxis szolgáltatás kizárólag a kormányrendeletben meghatározott, azonos feltételek mellett nyújtható. A fejlesztési tárca vizsgálja az előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, a minisztérium várja a demonstrálók javaslatait is.

Lázár: a taxisok menjenek haza!
A taxisok nyugodjanak meg, menjenek haza és a megnyugvás után megkezdődhetnek a tárgyalások helyzetük rendezéséről - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár szerint a taxisokat az államnak meg kell védenie. A személyszállítási piac évek óta központilag szabályozott, így az elvárásokért cserébe a taxisoknak védelem jár. Ezt a kormányzat szabályozással tudja kivitelezni, amelyhez meg kell találni a közös nevezőt. A taxisoknak el kell mondaniuk, hogy mi nem felel meg nekik a tavaly életbe lépett rendeletben, ez azonban csak tárgyalásos úton történhet meg.

A kormány vizsgálja az Uberrel kapcsolatos európai uniós gyakorlatokat is, amelyek a teljes tiltástól, egészen az engedélyezésig terjednek.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet tárgyalásokat kezd a taxisokkal, és arra kéri őket, függesszék fel a tüntetést. A kormány álláspontja szerint igazuk van a demonstrálóknak.

A taxisok hétfő reggel óta akadályozzák a forgalmat Budapest belvárosában az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozva. Tüntetésüket előre nem jelentették be, csak hétfő este, szerda éjfélig. Később azt mondták, péntek éjfélig maradnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK