Az idei menetrendek alapján először a Fitch Ratings és a Standard & Poor's (S&P) vizsgálja Magyarországot: mindkét cég péntekre tűzte ki a magyar besorolások első idei értékelési időpontját.

A két hitelminősítő a magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára is ugyanazt a napot, augusztus 14-ét jelölte ki - írta az MTI. Várhatóan éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti bek az első felülvizsgálat eredményét Londonban. A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 27-én, majd szeptember 25-én kerül sorra.

Az S&P a tavalyi első felülvizsgálati időpontban, 2019. február 15-én egy fokozattal BBB/A-2-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínusz/A-3-ról. Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal szintén BBB-re javította a magyar osztályzatát az addigi BBB mínusz-ról.

A Moody's jelenlegi Baa3 magyar államdós-besorolása a Fitch és az S&P módszertanában BBB mínusznak felel meg.

A tavalyi javítások óta az S&P és a Fitch magyar besorolásainak kilátása is stabil. Ez arra vall, hogy a három cég egyelőre nem tervezi a magyar államadós-besorolások módosítását.