Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében - Tapolcán és környékén - azért tartanak vasárnap időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Az időközi választásra 22 jelöltet vettek nyilvántartásba, a jelöltek a szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek: Turcsán Mihály (független), Fecser János Gyula (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Köröskényi Kálmán (független), Czigler László (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Antal Tamás (független), Csányi Gyula Sándor (független), Pad Ferenc (MSZP-DK-Magyar Szolidaritás Mozgalom), Ács László (Zöldek Pártja), Busi Erika (független), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja-FGRP), Rig Lajos (Jobbik), Ladányi György (független), Sinkáné Vati Júlia (független), Borbély József (független), Galyas István (független), Sallee Barbara (LMP), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Törökné Juhász Ilona (független), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt). A tavaly áprilisi voksoláson ugyancsak 22 jelölt közül választhattak a szavazni kívánók.

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett.

Ahogyan tavaly áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak.

A külképviseleti névjegyzékbe 11-en jelentkeztek: ketten-ketten Londonban, Szabadkán és Brüsszelben voksolnának, egy-egy választópolgár pedig Pretoriában, Münchenben, Milánóban, Bécsben és Bernben. Tavaly áprilisban 165-en jelentkeztek külképviseleti szavazásra a választókerületben.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazólapok ezután az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely - a borítékok felbontása nélkül - belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva a titkosságukat. Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.

Az időközi voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.