Mire jó a tokaji bor? Most végre kiderül!

A mádi bor egészségre gyakorolt hatását kutatják a Debreceni Egyetem mádi kutatóhelyének új laboratóriumában.
Domokos László, 2019. december 5. csütörtök, 14:20
Fotó: Pixabay - Képünk illusztráció.

A laboratórium szerdai megnyitóján Győri Zoltán, az egyetem táplálkozástudományi intézetének tanára azt mondta, hogy a kutatók a mádi laborban cukortartalom-mérést, mikrobiológiai vizsgálatokat is végeznek majd, hogy megismerjék a borhibákat.

Az új laboratóriumban olyan műszerek állnak rendelkezésre, amelyek képesek a borösszetevők minőségi szétválasztására, vegyületek azonosítására és mennyiségi meghatározására - mondta a professzor az egyetem, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A tudományos háttér jelentős fejlődést generálhat a településen és a borvidéken, mintegy százezer ember profitálhat belőle - fogalamzott Tatárka József, Mád polgármestere.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora szerint évszázadokkal ezelőtt Nagy Katalin cárnő is már orvosságként használta a tokaji borokat, de az egészségügyi hatásaikat klinikai vizsgálatokkal máig nem igazolták.

A most átadott 250 millió forint értékű, nagy teljesítményű eszközök beszerzését állami támogatással finanszírozta a Debreceni Egyetem.

HOZZÁSZÓLÁSOK