A madárinfluenza miatt tíz ország tiltólistára tette Magyarországot

Már tíz ország korlátozta részben vagy teljes egészében a Magyarországról érkező baromfitermékeket, élő madarakat vagy a kapcsolódó termékeket - szúrta ki az Index a Nébih honlapján.
Szabó Dániel, 2020. január 30. csütörtök, 09:17
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Már Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait és Szingapúr sem fogad Magyarországról, vagy egyes magyar megyékből baromfitermékeket vagy élőállatokat - derül ki a portál cikkéből.

A Nébih azt közölte, hogy mivel 2020. január 12-én magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei, Ács településen működő nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban a fenti országok jelezték, hogy problémásnak tartják az importot. Mindezt az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) tett bejelentést követően közölték.

A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások a korlátozás alá eső területeken kívül zavartalanul folyhatnak. Viszont a korlátozás adott esetben érintheti a fertőzött területen történő megállapítás napja előtti kiszállításokat is, ugyanis a madárinfluenza vírus leghosszabb lappangási ideje 21 nap. A már úton lévő, de harmadik országbeli rendeltetési helyére még meg nem érkezett szállítmányok esetében (például tengeri szállítás) is így előfordulhat, hogy a határon feltartóztatják - áll a hatóság honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK