Madárinfluenza - a magyar állam megtéríti a kárt

A több mint hárommilliárd forintos közvetett termelői kárból eddig egymilliárd 164 millió forintot fizetett ki az állam kártalanításként a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt - idézi a Magyar Hírlap szerdai cikkét az MTI.
Domokos Erika, 2017. február 1. szerda, 08:04
Fotó: Reuters

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét. Eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján.

Ez a hárommilliárd forint nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A szakmai szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is - mondta a Magyar Hírlapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

A szaktárca szerint a feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerő-piaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén, azonban több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK