Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A madárinfluenza vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben tenyésztett szárnyasállományokban is okozott már megbetegedést a határainkon túl. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egész területét érintik, így Bognár Lajos országos főállatorvos Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából.

Ennek megfelelően országos főállatorvosi határozatban azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, minden olyan állományban, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval - hívja fel a figyelmet a Nébih közleményében.

A hatóság nyomatékosan kéri az érintett gazdákat és tenyésztőket a felelős állattartói magatartásra, valamint a járványvédelmi előírások teljes körű betartására! Ideértve különösen az alábbi intézkedéseket:

 

  • A baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Ezzel a szárnyasok és vadon élő madarak érintkezését lehetőség szerint ki kell zárni.
  • Az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálat felé! Amennyiben az állattartó részéről ez nem valósul meg, az az állami kártalanításból való kizárást vonja maga után.