BUX
38643

Madárinfluenza: uniós segély az állattartóknak

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek keresletének zuhanása miatt is kártérítést kaphassanak a gazdák a Európai Unió tagországaiban. A magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg - adta hírül az MTI-Eco.

NAPI Online, 2006. április 6. csütörtök, 18:00

Az EU parlamentje sürgősségi eljárásban tárgyalta a kérdést. A magyar képviselők közül a vitában felszólalt Tabajdi Csaba (MSZP) kiválónak nevezte a bizottság tervét a kompenzációról.

Az eddig hatályos szabályok szerint csak a madárinfluenza okozta közvetlen veszteségek után járt kompenzáció. Az Európai Bizottság mostani javaslata értelmében viszont a jövőben nem csak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban drámaian - átlagosan legalább mintegy 30 százalékban - visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket. A parlament több módosító indítványt is elfogadott, így hozzáfűzték a szöveghez, hogy "az exporttámogatás nem alkalmas eszköz a piaci zavarok elhárítására". A parlament támogatná a fogyasztói bizalom visszaszerzését célzó tájékoztató kampányokat is. Egy másik módosítás szerint minden esetben el kell kerülni az állatok felesleges szenvedését.

Tabajdi Csaba azt mondta, míg az EU-ban átlagosan harminc százalékkal csökkent a baromfifogyasztás, addig Magyarországon csak tizenöttel. Fontosnak tartotta "a marketinget, a fogyasztók bizalmának visszaszerzését" is. A képviselő támogatásáról biztosította és méltányosnak nevezte, hogy társfinanszírozást vezetnének be a gazdák megsegítésére.

Közép- és hosszútávon nem lehet cél a termelés csökkentése, így a termelők kompenzálása mellett a kínálat visszafogásánál sokkal fontosabb a baromfihús iránti bizalom helyreállítása - emelte ki Tabajdi.

Várhatóan április végétől az unió és a tagállamok fele-fele arányú társfinanszírozásával lesz lehetőség az eladatlan készletek magán- és hűtőházi tárolásának, a kínálat és a termelés csökkentésére, a vízi szárnyasok korai vágására, és az eladatlan készletek finanszírozására. A támogatás a feldolgozóknak nyújtott hitelekre is kiterjed, amelyhez a kormányok állami garanciát és kamattámogatást nyújthatnak.

Az EP-döntéssel kapcsolatban örömét fejezte ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A döntést követően 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg a magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára, mondta Dékány András, a tárca szóvivője az MTI-nek. Így enyhíthetők lesznek azok a károk, amelyek az átmeneti tárolás többletköltsége, továbbá a tenyésztojások egy részének megsemmisítése miatt érték a vállalkozókat. Emellett lehetőség lesz a munkaerő megtartásának támogatására is.

A szóvivő közölte: az agrártárca a támogatások igénybe vételéhez szükséges rendeleteket már előkészítette annak érdekében, hogy ha véglegesen dönt az ügyben az Európai Bizottság, akkor az érintettek mielőbb hozzájuthassanak a támogatásokhoz. Ez e hónap végén, vagy a jövő hónap elején várható. Az ügyben előreláthatólag április közepén az EU mezőgazdasági miniszteri tanácsa dönt majd.