A "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása" elnevezésű pályázatra péntek estig lehetett volna jelentkezni, ám a Miniszterelnökség kiszúrt valamit.

Az lett gyanús, hogy a 14 milliárdos kerettel meghirdetett pályázatra mintegy százmilliárd forintnyi igény érkezett. Bár ekkora mértékű túljelentkezés természetesen más pályázatoknál is előfordul, a Világgazdaságnak nyilatkozó Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szerint felmerült, hogy "egy jól körülhatárolható pályázatíró maffia próbálhatott rákapcsolódni a kiírásra".

És hogy mi tűnt még fel a Miniszterelnökségnek? A cikk szerint "a minimális elvárás az, hogy az igényléshez helytálló üzleti terv is szükséges, ennek figyelembevételével pedig képtelenség, hogy egy-egy személy a kiírástól számított rövid időn belül ilyen sok megalapozott üzleti tervet tudna kidolgozni". Ráadásul a helyi vidékfejlesztési hivatalokhoz olyan jelzések is beérkeztek, hogy olyan személyek kérték támogatást, akikről "a helyiek pontosan tudják, képtelenek lennének önálló vállalkozás vitelére, vagy épkézláb üzleti terv kigondolására".

Ezért a pályázatot lezárták és az eddig benyújtottakat ellenőrizni fogják, hogy melyekben található nagyfokú hasonlóság.