A lap szerdai számában megjelent interjúban Kaplonyi György elmondta kevés társasházi lakónak van fizetési elmaradása, ám ezek a tartozások többmilliós nagyságrendűek. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke szerint az utóbbi években megváltozott a társasházak adósságszerkezete: a fizetési meghagyásos eljárás bevezetése előtt sokan tartoztak kisebb összegekkel, mára ez a trend megfordult.

Jelenleg a lakók egy-két százalékának, vagyis összesen 100-120 ezer embernek van fizetési elmaradása. Zömmel olyanokról van szó, akik a válságot követően elvesztették a munkájukat és mára felélték a tartalékaikat - mondta.

Az elmaradásokat a felújítási alapokból fedezik a társasházak, ám az elnök szerint ez nem tartható. A válságot megelőzően átlagosan 2 százalék volt az éves közösköltség-elmaradás, most van olyan társasház, ahol háromhavi üzemeltetési költség hiányzik a büdzséből, ami 25 százalékos rátát jelent éves szinten - tette hozzá.

Kaplonyi György szerint az adósok problémájára a magáncsőd jelenthetne megoldást. Sokat segítene, hogy ha a tartozás elér egy bizonyos mértéket, a lakók kapcsolatba lépnének egy csődgondnokkal. Hozzátette: nem az a cél, hogy utcára kerüljenek, hanem hogy ne görgessék maguk előtt az elmaradásaikat: például időben eladják a lakást és bérlakásba költözzenek.