Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Főnix-Med-érdekeltségek megvásárlása az eddigi legnagyobb, szakmai befektető által végrehajtott tranzakció a magyar magánegészségügyi piacon. Az Affidea 2018 során teljeskörűen integrálja a Főnix-Med vállalat-egészségügyi és járóbeteg-ellátási szolgáltatási portfólióját, és ezzel a képalkotó diagnosztikán túlmutatóan is a szektor egyik meghatározó szereplőjévé válik - derül ki a Affidea közleményéből.

A GVH-hoz is bejelentett tranzakció eredményeképpen a Főnix-Med érdekeltségeivel kiegészülő Affidea-csoport mostantól - a hazai piacon egyedülálló módon - korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, mintegy 30 szakorvosi területen járóbeteg-szakellátást és országos lefedettségű vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat egyaránt kínál ügyfeleinek.

A meglévő és az új szolgáltatások szinergiájából Magyarország vezető, komplex magánegészségügyi vállalata született meg - fogalmaz Leitner György, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója, aki a továbbiakban a Főnix-Med Zrt. vezérigazgatói feladatait is ellátja.

A Főnix-Med megvásárlása az Affidea első olyan hazai befektetése, amelyik kívül esik a képalkotó diagnosztika területén, egyben pedig az eddigi legnagyobb, szakmai befektető által végrehajtott akvizíció a magyar magánegészségügyi piacon. A Főnix-Med részvénycsomagját az Opinion-csoport értékesítette, a tranzakció pontos értékét a felek nem hozták nyilvánosságra - olvasható a közleményben.

Magyarország egyik meghatározó vállalat-egészségügyi specialistája a Főnix-Med. Jelentős számú közép- és nagyvállalat foglalkozás-egészségügyi és vállalat-egészségügyi szolgáltató partnereként 600 munkatársával - országszerte mintegy 100 telephelyen - évente több mint 100 ezer munkavállaló vállalat- és foglalkozás-egészségügyi ellátását biztosítja.

Az Affideát 26 évvel ezelőtt Magyarországon alapították, és jelenleg is innen irányítják. A képalkotó diagnosztikára specializálódott nemzetközi vállalatcsoport nemcsak Magyarország, de Európa piacvezető - képalkotó diagnosztikai szolgálatatásokra specializálódó - magánegészségügyi szolgáltatója is: 16 országban 230 telephelyen a kontinens legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai eszközparkját üzemelteti.

A csoport hazai leányvállalata, az Affidea Diagnosztika Kft. jelenleg 12 hazai telephelyen több mint 500 munkavállalót foglalkoztat, köztük a hazai radiológus orvosok mintegy hatodát. Központjaiban több mint 1 millió diagnosztikai vizsgálatot végeznek el évente.

Az Affidea és Főnix-Med együttműködése 10 évvel ezelőtt kezdődött, 2017 nyarán közösen nyitották meg a Váci Greens Egészségközpontot. Mindkét vállalat a 12 meghatározó magánegészségügyi szolgáltatót tömörítő szakmai érdekvédelmi szervezet, a PRIMUS Egyesület tagja.

Az Opinion-csoport képviselője, a Főnix-Med  korábbi igazgatósági tagja, Takács Zoltán a tranzakció bejelentésekor az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy a tranzakcióval csökkenni fog a feldaraboltság a hazai magánegészségügyi piacon.

Az adatok szerint az utolsó lezárt üzleti évben, 2016-ban az Affidea Kft. árbevétele meghaladta a 8 milliárd forintot, ami mintegy 5 százalékkal több volt az előző évinél. A bevétel 20 százaléka származott a térítéses, és 80 százaléka a közfinanszírozott szolgáltatásokból. Az adózás előtti nyereség (EBIT) 1,2 milliárd forint volt.

A Főnix-Med Zrt., valamint a Főnix Medical Center Kft. 2,4 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, ennek mintegy 25 százaléka származott közfinanszírozásból, adózás előtti nyereségük 179 millió forint volt - sorolta a vállalatok adatait az MTI.

Nyitókép forrása: Affidea