BUX
39006

Magánnyugdíj: az Ab közbelép?

Megszületett egy alkotmánybírósági határozattervezet a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló törvényről – tudta meg az Origo. A tervezet kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 10:19

A tervezet megsemmisítené a törvény két pontját. A tervezet kimondaná, hogy semmis a kormány kezdeményezésére a parlament által októberben elfogadott törvénynek az a része, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól. Ha valóban megszületik ez a döntés, akkor azok is jogosultak lesznek állami nyugdíjra akik magánnyugdíjpénztári tagok maradtak.

Az Alkotmánybíróság (Ab) határozatterve a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. A módosítás után így hiába fizeti be a munkáltató közterhet az alkalmazottja után, az nem lesz jogosult állami nyugdíjra. Az Ab kimondaná, hogy az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmat, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve.

A határozattervezetről több, az ügyhöz közel álló, alkotmánybírósági, államigazgatási és piaci forrásoktól értesült a hírportál.

A végső határozat tartalmát nagyban befolyásolhatja, hogy azt a testület jelenlegi összetételében még augusztusban, vagy már az új, kibővített felállásban, szeptemberben fogadja el.

Döntés még nem született az ügyben, a lap szerint nagyobb esélye van annak, hogy a határozatot az Ab augusztus utolsó hétfőjén, 29-i ülésén hozza meg, de az sem kizárt, hogy megvárják szeptember 1-jét, amikor a parlament által megválasztott öt új alkotmánybíró csatlakozik a testülethez és valamikor szeptemberben döntenek.

A határozattervezetet az Ab ezen a héten tárgyalta, és volt róla vita, ezért még dolgoznak rajta - értesült az Origo.