A Standard & Poor's pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, BBB/A-2 szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén BBB" fokozatú államadós-besorolását - írta az MTI.

A további felminősítéshez az államadósság szintjének további csökkenése szükséges, ami régiós összehasonlításban magas - mondta Csath Magdolna a tévében. Csehország, Lengyelország vagy Szlovákia adósságszintje például alacsonyabb, mint a magyar. Magas a magyar gazdaság kitettsége, a járműipar miatt.

A hitelminősítők a mostani döntéskor a GDP folyamatos növekedését emelték ki, valamint a gazdaság stabilitását, az adósságszint csökkenése mellett. A költségvetés egyenlege megbízhatóan csökken, alacsony szinten van - ismertette az MTI szerint a közgazdász.