Gyorsan emelkedik az egymillió forint feletti nyugdíjellátások száma, miközben - általánosságban - megindult a nyugdíjasok elszegényedése - mondta el az ATV Start című műsorban Hegyesiné Orsós Éva. Szerinte a jelenlegi inflációkövető nyugdíjrendszer ártalmas. Mivel az átlagbérek emelkedése jóval felülmúlja az átlagnyugdíjakét így pedig fokozódik az egyenlőtlenség.

Kifogásolta, hogy az elmúlt időszakban nem születtek a nyugdíjasok helyzetét javító intézkedések, az pedig, hogy - ahogy azt a Napi.hu korábban megírta - a konvergenciaprogramban az EU elé terjesztett dokumentumból kiderül, 65 évre emelik a korhatárt 2022-ig, nem segít a mostani időseken.

Arra a kérdésre, hogy Rétvári Bence Emmi-államtitkár szerint csökken az alacsony nyugdíjjal rendelkezők száma Hegyesiné Orsós Éva azt a magyarázatot adnak, hogy ők meghalnak. Ennek szerinte az az oka, hogy a 60-70 ezer forintos nyugdíjak mellett nem telik egyszerre a rezsire, a gyógyszerekre és az élelmiszerekre. Majd arról beszélt, hogy "elindult a nyugdíjasok elszegényedése", az átlagnyugdíj pedig - szúrta közbe - semmit nem mond el az idősek helyzetéről, mert a plafon eltörlésével emelkedik az 5-600 ezer forint feletti ellátások száma, sőt, az egymillió forint feletti nyugdíjak száma is "rendkívül gyorsan emelkedik". Vagyis a néhány ezer szuper magas nyugdíjat kapó ember száma torzítja a statisztikákat, mert az átlagokat felfelé húzzák.

Azt is elpanaszolta az Életet az éveknek klubszövetség elnöke, hogy túl alacsony a nyugdíjprémium összege: a jól működő gazdasági eredményből egy nyugdíjas 10-12 ezer forintot kaphat. Havi bontásban ez nagyjából ezer forintot jelent, ami nem hat az idősek életére. Hiányolja azt is, hogy már nem működik a nyugdíjas kerekasztal, így nincs érdekegyeztetési fórum, ahol a kormánnyal tárgyalhatnának.