Lényegében biztosra vehető, hogy Magyarország az elmúlt évben több gázt fogyasztott, mint egy évvel korábban - írja a Népszabadság a birtokába került adatok alapján. Az év eső hét hónapjában hét százalékkal volt magasabb a felhasználás, mint 2014 azonos időszakában. Mivel a december viszonylag hideg időt hozott, nem valószínű, hogy ez a tendencia megváltozott volna.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2005-ben fogyott a legtöbb földgáz, 15 milliárd köbméter. Az ezt követő visszaesés  nyomán 2014-ben ennél 40 százalékkal kisebb volt a felhasználás. A tavalyi növekedés csak arra lehetett elég, hogy a különbség a 40 százalékos eltérés alá csökkenjen.

Többféle ok a háttérben

A Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint az év első tíz hónapjában a lakosság ötödével növelte gázfogyasztását, míg az ipar csak ennek töredékével. Szakértők szerint ennek hátterében több ok is lehet.

Az egyik, hogy már az első negyedév is hidegebb időt hozott az egy évvel korábbinál. A másik, hogy az embereknek több szabadon elkölthető jövedelmük volt, a harmadik, hogy míg a rezsicsökkentés a lakosságot nem készteti takarékosságra, a nagyvállalatok csak korszerűsítéssel tudják csökkenteni energiaszámláikat.