A mutató szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 55,9 pont volt. A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, tartva az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sáv környékét.

A 2017 április havi index megegyezik a márciusi (55,9) értékkel. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években, de az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél magasabb volt (53,2). Az idei érték pedig átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

Az MLBKT szerint a korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú áprilisi átlagot (51,8) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,2). A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt márciushoz képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot. A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

Átlag felett

A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszadik hónapja. A mostani érték átlag feletti - olvasható az MLBKT közleményében.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de 50 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték szintén átlag felettinek tekinthető 1995 óta.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, az index értéke közelebb került az 50 pontos határhoz. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a kilencedik legalacsonyabb érték. Az MLBKT ugyanakkor megjegyzi: az index értéke szinte folyamatosan 50 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg ezt a szintet.

A vásárolt készletek negyedik hónapja bővülnek, most némileg erősebb ütemben. Az idei áprilisi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan áprilisban is növekedésre utal. Az index értéke magasabb lett márciushoz képest, és távolabb került az 50 ponttól, ezzel a második legmagasabb áprilisi 1995 óta.

Hol volt áremelkedés és miből volt hiány?

A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizenhatodik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint.

A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50 pont fölött maradt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hetedik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett márciushoz képest és jócskán 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonkét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben kissé nőtt az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését.

Ebben a hónapban acéltermékek, alapanyagok, DAP, DINP, DOTP, élőállat, fém alapanyag, lemez, MAP, ötvöző és bányászati anyagok (koksz), papírdoboz, tölgy fűrészáru, üveg és vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt félkész termékekből, fűrészáruból, lágyítóból, szállítókból és tojásból. Jelentősebb árcsökkenésről horgany esetében számoltak be a válaszadóink.