Magasabb inflációt vár a PM - terítéken a 2008-as büdzsé (részletes)

Alacsonyabb költségvetési hiánnyal, és magasabb inflációval számol a Pénzügyminisztérium. A kormány szerdán első olvasatban megtárgyalja a 2008-as költségvetést, amit várhatóan szeptember végén terjesztenek a parlament elé.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 10:50
Fotó:

A PM idei GDP-bővülésre adott becslése 2,2 százalék, míg jövőre 2,8 százalékos növekedéssel számol a minisztérium. Az inflációs prognózist 7,5 illetve 4,5 százalékra emelték, a költségvetés hiánya pedig az ESA95 szerint idén 6,4 százalék lehet, jövőre pedig 4,1 százalék. Év végére 1530 milliárd forintos deficitet vár a PM pénzforgalmi szemléletben, önkormányzatok nélkül, ami a GDP 6,0 százalékának felel meg, vagyis a prognózisban nem történt változás - mondta el Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy holnap első olvasatban megtárgyalják a 2008-as költségvetést, amit várhatóan szeptember végén terjesztenek a parlament elé.

Bár az éves államháztartási hiányra vonatkozó új előrejelzés összege nem változott, mind a bevételi oldalon, mind a kiadási oldalon többletekkel számol a PM: a korábban prognosztizáltnál 186 milliárd forinttal több bevétellel, illetve 179 milliárd forinttal több kiadással tervez a tárca - jelentette az MTI.

Szeptemberre 200,1 milliárd forint pénzforgalmi hiány várható, augusztusban az államháztartás 69,1 milliárd forintos deficittel zárt, ami kevesebb a tárca által várt 87,5 milliárdos összegnél. Veres János elmondta azt is, hogy a központi költségvetés 104,9 milliárd forintos deficitjét mérsékelte a tb-alapok 32,2 milliárd forintos, valamint az állami pénzalapok 3,6 milliárd forintos többlete.

A vártnál kisebb hiány annak köszönhető, hogy a tervezettnél kevesebb kiadást, elsősorban fogyasztói árkiegészítést teljesített a költségvetés, és a központi költségvetési szervek kiadásai is 10 milliárd forinttal elmaradtak a várttól.

Az első nyolc hónapban az államháztartás 982,3 milliárd forint deficitet halmozott fel, ami némileg kisebb a tárca prognózisában szereplő 1000,6 milliárdos hiánynál.

A többletbevételek közül a gazdálkodó szervezetek befizetései 15 milliárd forintot, a fogyasztáshoz kapcsolt adók 68 milliárdot, a személyi jövedelemadó 10 milliárdot, a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok 93 milliárdot jelentenek.

A többletkiadások közül 60 milliárd forintot jelent a MÁV plusztámogatása, 30 milliárdot a központi egyensúlyi tartalék visszapótlása (ami az elvárt adó kiesése miatt szükséges), 40 milliárdot a kockázati tartalék növelése, a magasabb infláció, illetve bérkiáramlás miatt 34 milliárdot a nyugdíjkiadás többlete és a várható parlamenti döntés nyomán 15 milliárdot a többlet gyógyító-megelőző kiadás.

"Az elkezdett konszolidáció eredményes volt, az elmúlt másfél év során a költségvetés stabillá és kiszámíthatóbbá vált, és reális esély van arra, hogy 2009-ben befejeződjön a Magyarországgal szemben indított túlzott deficiteljárás, mivel a GDP arányos hiány eléri a szükséges 3 százalékot" - összegezte a költségvetési folyamatokat Veres János.

HOZZÁSZÓLÁSOK