Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez utóbbiak közé tartoznak a JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő térségi szakértői. Az ő hétvégi prognózisuk szerint - amely megfelel az általános citybeli konszenzusnak - az MNB a november 29-ei monetáris tanácsi ülésen még a jelenlegi 5,25 százalékon tartja az alapkamatot.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a felülvizsgált jegybanki előrejelzés valószínűleg azt jelzi majd, hogy a fogyasztói szintű éves árinfláció 2011-ben és 2012-ben is a 3 százalékos célszint felett marad.

Mindazonáltal a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés elegendően széles, az alapszintű inflációs nyomás pedig elegendően csekély ahhoz, hogy a Monetáris Tanács egyelőre ne reagáljon kamatemeléssel a teljes kosárra számolt infláció "túlszaladására" - jósolták a JP Morgan szakértői.

A cég számításai szerint a magyar gazdaság a recesszió teljes időszaka alatt elszenvedett kibocsátási visszaesésnek reálértéken még csak a negyedét dolgozta le.

A JP Morgan londoni elemzői azonban mindezzel együtt is azt jósolják, hogy az MNB alapállása jövőre "egyre héjábbá válik", és a magyar jegybank 2011 közepe táján kamatemelésbe kezd.

A ház távlati előrejelzése szerint az MNB alapkamata jövő szeptemberre 5,50, jövő év decemberére 5,75 százalék lesz.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői úgy fogalmaztak hétvégi előrejelzésükben, hogy "csökkent a valószínűsége" a novemberi MNB-kamatemelésnek, miután a Standard & Poor's hitelminősítő a minap megerősítette a befektetési ajánlású magyar szuverén adósosztályzatokat.

A BNP Paribas szerint azonban "jó esélye" van annak, hogy december és február között a magyar jegybank "egy vagy több" kamatemelést végrehajt.

A Standard & Poor's e hónap elején erősítette meg Magyarország adósosztályzatait, köztük a hosszú futamidejű szuverén devizaadósság "BBB mínusz" szintű besorolását, amelyre leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A "BBB mínusz" osztályzat a még befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Standard & Poor's ezt a magyar besorolást rontotta volna, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztette volna befektetési ajánlású devizaadósi osztályzatát.

Jelenleg három olyan EU-tagállam van - Lettország, Románia és Görögország -, amelyekre a hitelminősítők nem befektetői ajánlású, azaz spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - besorolásokat tartanak érvényben.

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének szakértői a magyar kamatpolitikára adott előrejelzésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a magyarországi kamatemelés "távolabbi kilátás", mint például a lengyelországi, mindazonáltal Simor András MNB-elnök legutóbbi nyilatkozatai "átmenetileg ismét felszították a vitát a pénzügypolitikai szigorításról".

A TD Securities londoni elemzői e nyilatkozatokat úgy értelmezik, hogy Simor András inflációsnak tartja a jövő évi költségvetési tervet, emellett értésre adta, hogy az MNB minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog az infláció ellen, és azt is, hogy a következő jegybanki ülésen tényező lesz a 2011-es költségvetés.

"Ezeket a pontokat összekötve nagy a kísértés annak a következtetésnek a levonására", hogy az MNB a november 29-ei ülésen kamatot emel, ám a szigorítás valószínűleg most még nem kerül napirendre - fogalmaztak előrejelzésükben a TD Securities londoni elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői sem várnak kamatemelést a november végi MNB-ülésen. Előrejelzésükben kiemelték ugyanakkor, hogy a Monetáris Tanács az értekezleten frissített adatokat kap a legújabb inflációs és növekedési prognózisokról, és ez "valamelyest bizonytalanná teszi" teszi a testület döntését.

Jóllehet az infláció visszagyorsult a nyári mélypontról, és októberben - éves összevetésben - 4,2 százalékig emelkedett, ez azonban jórészt az élelmiszer-ársokkra és bizonyos mértékű bázishatásokra vezethető vissza. Mivel az egyéb inflációs nyomások korlátozottak, az MNB várhatóan a kivárás álláspontjára helyezkedik, amíg ki nem derül, hogy az ársokk átmeneti jelenség-e, vagy elkezd átszűrődni maginflációs szintre is - jósolták a GS citybeli felzárkózó piaci szakértői.

A Goldman Sachs elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy a magyar jegybank stábja az új inflációs jelentésben felfelé fogja módosítani az inflációs előrejelzést, tükrözendő a nemrégiben bevezetett válságadók hatását.

A GS mindemellett kiemelte azt is, hogy a harmadik negyedévről kiadott első GDP-növekedési becslés "meglepően magas" volt. A ház szerint ez meggyőzhet néhány monetáris tanácsi tagot arról, hogy szükséges lenne bizonyos mértékű szigorítás - egy-egy negyed százalékpontos kamatemelési voks már eddig is volt -, a Goldman Sachs elemzői azonban valószínűtlennek tartják, hogy a testület tagjainak többsége a közeljövőben "héja alapállásra váltana".

A cég továbbra is 2011 második felére várja az MNB első kamatemeléseit.