Ha a jövedelem nagyságához kötötték volna a családi pótlékra való jogosultságot, nem egyszerűsödött volna az adórendszer - ismételte meg kormány álláspontját a szerdai döntésről a szociális ügyekért felelős államtitkár helyettese. A kabinet tegnap úgy határozott: nem változik a családi pótlék jelenlegi rendszere, a juttatás továbbra is alanyi jogon jár majd. Erről bővebben itt olvashat.

Nyitrai Imre az MR1-Kossuth Rádióban emlékeztetett: az eredetileg tervezett változtatás célja az volt, hogy forrást teremtsenek az ápolási díj emelésére, hiszen az érintett ötvenezer ember 25-26 ezer forintos ápolási díja évek óta nem változott. Az államtitkár-helyettes hozzátette: bár a családi pótlék rendszere a régi marad, a költségvetés tervezete szerint szimbolikusan, ezer forinttal mégis emelik az ápolási díjat.

A szociális ügyekben folytatott konzultációkról szólva Nyitra Imre elmondta: általános vélemény, hogy az óriási bürokráciát a lehető leggyorsabb módon csökkenteni kell. „Teljesen feleslegesen töltünk ki papírokat, gyűjtünk be adatokat, amiket senki nem használ semmire” – fogalmazott. Hasonlóan fontos megállapítás, hogy egyszerűsíteni kell a jogszabályokat is, valamint erősíteni a szociális szakma társadalmi, anyagi és erkölcsi elismertségét. Ez utóbbi érdekében életpálya-modellt dolgoznak ki az ágazatban dolgozók számára.