Magasról tesz Brüsszelre a magyar kormány (FT)

A magyar energiapolitika egészének tükrében tálalja a Déli Áramlat gázvezeték építésének engedélyezésével kapcsolatos hét eleji magyar döntést a Financial Times (FT). Az egyes lépések igencsak egy irányba, Oroszország felé mutatnak.
Napi.hu, 2014. november 6. csütörtök, 19:11

A magyar kormány egy vállrándítással elintézte el az EU figyelmeztetéseit a Moszkva támogatását élvező Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának építésével kapcsolatban. Azzal sem törődik, hogy a hét elején elfogadott törvénnyel, amely utat nyit a projekt megkezdése előtt, magára húzza a vádat, hogy orosz orientációt követ energiapolitikájában - kezdi helyzetelemzését az FT.

A jogszabály megváltoztatja a vezetéképítéssel kapcsolatos hivatalos eljárás rendjét, ám illetékes tisztviselők szerint az új szabályokat eleve úgy alkották meg, hogy kiállják a várható a brüsszeli bírálatokat. Az Európai Bizottság azonnal jelezte, hogy a megbízások odaítélésének kritériumait nyilvánosságra kell hozni, amire Budapest közölte, hogy ezt "megfelelő időben" megteszi és a projekttel kapcsolatos kifogásokat rendezni fogja.

Együtt sok

Az EU jogi eljárást indított Bulgáriával szemben azzal a váddal, hogy a gázvezeték ottani szakaszának építésével kapcsolatos beszerzések szabályozása sérti az unós jogot. Brüsszel emellett úgy véli, hogy a projekt szembe megy az EU energiapolitikájával, mivel 50 százalékos tulajdont biztosít a Gazpromnak az gázellátási infrastruktúrában, miközben a cégnek monopóliuma van az energiahordozó szállításában.

A magyar hozzáállást azonban nem elsősorban a Déli Áramlat miatt bírálja az EU és az USA, hanem azért, mert része annak a folyamatnak, amelyben az energiapolitika egyre közelebb viszi az országot Oroszországhoz. Budapest szeptemberben gáztárolási bérleti szerződést kötött a Gazprommal és leállította az Ukrajnába irányuló gázszállításokat. Az Orbán Viktor vezette kormány az év elején aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló 10 milliárd eurós szerződést a Kremllel és ismételten megkérdőjelezi az Oroszország ellen hozott uniós szankciók értelmét.

Aggasztó

Elemzők szerint ezek a lépések külön-külön ésszerűek lehetnek, ám együttesen megkérdőjelezhetők. A kis országok hasznot húzhatnak a tranzitból, ha gáz- vagy olajvezetékek útjába esnek, hiszen ennek nincs igazán költsége a számukra, ám díjat kaphatnak az energiahordozó továbbításáért - fejtegeti Andrej Nosko energiapiaci szakértő. A korábbi kormányok is támogatták, hogy a Déli Áramlat érintse Magyarországot. Ha azonban figyelembe vesszük a tárolási egyezményt és Paks 2-t is, akkor mindez egy oroszbarát politikává adódik össze, ami aggasztó.

Magyar tisztviselők szerint az Európai Bizottságnak nem a vezeték építésével van baja, hanem annak üzemeltetésével. A külügyminisztérium közleménye szerint a Déli Áramlat javítja Európa energiabiztonságát, így összhangban van az EU energiapolitikájával. A demokratikus ellenzék viszont a szakértőkkel ért egyet. Nem a gázról vagy az energiáról van szó, hanem a magyar külkapcsolatokról. A kormány energiapolitikája közelebb viszi Magyarországot Oroszországhoz. Ahogy ellenzéki képviselők mondják: betolja az országot az orosz energiabirodalomba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.11.07 20:40

@krix: Az adósságjóváírás csak a fizetett és a képletbeli árfolyamok különbsége erejéig lesz.

S akkor még egyszer: 250 HUF/CHF-em forintosítanak ma!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.11.07 20:32

@xatoklesz: khm...

Ha a jobboldal-közeli média arra alkalmasnak ítéli a témát, akkor majd összerakja egy cikkbe, hogy mennyit nyert a másik oldal.

Viszont amíg az egyre jobban visszaszoruló baloldal-közeli média teszi csak a dolgát, addig kéretik nem kritizálni őket!

Olyan ez, mint a jobboldal-közeli média által megszellőztetett kitiltási ügy... Lehet, hogy még így jártak a legjobban a jobboldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.07 16:06

@Abbe:
"Amennyiben tanultál valószínűség számítást akkor tudok mekkorák az esélyek."
És azt is tudom minden relatív (kicsi-nagy, sok-kevés, ...) ez neked sajnos nem jött le, ami kár, mert ezt személtette volna.

A többi a te véleményed, nem tudok vele mit kezdeni. De annak örülök hogy kimondod, a fidessezők, gyurcsány fanok koncentrációs tábort szerveznének nekünk, akár a Marson, így még a teljesen hülyék számára is teljesen kilóg a lóláb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2014.11.07 16:03

Javítás:
"Közgép mindent visz" vagy "Megint nyert a Közgép & Co. - több mint százmilliárd a tét"
2013-ban naponta tíz cikk foglalkozott a Közgéppel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.11.07 16:01

@rw2: " Nagy a valószínűsége hogy lottó ötösöm lesz, legalábbis ahhoz képest hogy jövőhéten a Marsra repülök nyaralni."

Amennyiben tanultál valószínűség számítást akkor tudok mekkorák az esélyek. És ennek ellenére mégis van lottó ötös jó néhányszor.
Annak kicsi a valószínűsége, hogy egy elkötelezett jobbos időnként önkritikát gyakoroljon.

Amikor a Nabucco tervei napvilágot láttak, már akkor felmerült, honnan lesz bele elegendő gáz! A nagyberuházások lélektana szerint még egy kapavágás sem történt, de már jócskán megemelkedett a bekerülési költség. Ehhez jött az a szitu, hogy az oroszok elkezdték a volt tagköztársaságokban felvásárolni a gázkvótákat, nyilván azzal a szándékkal, hogy máshová ne jusson...A volt tagköztársaságok akár alacsonyabb áron is eladták az oroszoknak a gázt, mert más nyersanyagokat viszont tőlük tudtak olcsóbban venni a világpiaci árnál.

Ezt a helyzetet látva mondta Gyurcsány, hogy innentől halva született ötlet. És jól látta, még akkor is ha Te és eszmetársaid ezt vitatják...

Erre kontrázott rá egy orosz illetékes - nevére már nem emlékszem - hogy építsék nyugodtan, legfeljebb lesz egy rozsdás és üres csövük!

Részemről befejezettnek tekintem a témát.
Ui.: A Mars az jó hely a jobberek számára, ugyanolyan élhetetlen mint amilyenné A nemzetmentő tette Mo-t...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html