Magukra találhatnak az orosz olajrészvények

Az olaj elmúlt három hónapban tapasztalt vesszőfutása mély sebet ejtett az orosz olajcégek jegyzésén is, ám az euróövezet hangulata sokat javult az elmúlt hetekben, így az orosz papírok is némileg magukra találtak. Egyesek szerint további számottevő felfutás is elképzelhető.
Józsa Bernát, Palatinszky Péter, 2012. július 9. hétfő, 18:23
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A márciusi lokális csúcsokról visszazuhanó olajár alaposan megtépázta az orosz olaj- és gázkitermelő cégek jegyzését, számos esetben éves minimumokra csökkentek az árfolyamok. Az elkövetkező időszakban sokat javulhat az orosz piac szereplőinek transzparenciája, ezen keresztül a megítélésük is. Összességében elmondható, hogy a klasszikus mutatók szerint kifejezetten alacsony értékeltségi szintekkel van dolgunk, historikusan ezek a cégek számottevően magasabb mutatókat mondhatnak magukénak, akár P/E, akár P/BV, akár a feltárt készletek árazását tekintjük.

A Gazprom negyedéves számai kifejezetten impozánsak, annak ellenére, hogy az érvényesíthető exportárak némileg elmaradtak a várakozásoktól. Az árbevétel 33 százalékkal, 42,9 milliárd dollárra nőtt, a nettó profit megduplázódott és meghaladta a 12 milliárd dollárt. A rekordszintű készpénztermelő képesség ellenére a cég eladósodottsági mutatója nem változott érdemben, az újonnan termelődött pénzáramot a cég szinte teljes egészében beruházásokra költötte. A társaság érdeklődése az ázsiai piac iránt töretlen, az európai eladások visszaesését azonban csak komoly befektetések árán lehet pótolni, ráadásul hagyományos piacain a független szereplők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki. Figyelemre méltó változás a cégnél a növekvő osztalék, jelenleg 5 százalékos hozammal kalkulálhatnak a befektetők. Az új osztalékpolitika alapján a későbbiekben a nettó profit 25 százaléka fizethető ki. A Londonban kereskedett, két részvényt megtestesítő ADR a tavaszi 13,5 dolláros szintjéről május végére 8,5 dollárig esett, jelenleg 9,51 dolláron áll. Ezen a szinten 3 körüli P/E-ről beszélhetünk az idei és a jövő évre egyaránt, a könyv szerinti érték 50 százalékán, 2,5-ös EV/EBITDA szint mellett. Az elemzők szinte egyöntetűen vételi ajánlást adnak a papírokra − közülük sokan 50 százalékos drágulást sem tartanak elképzelhetetlennek.


Reuters

A Novatek a növekedési kilátásai alapján tekinthető kedvencnek, a visszafogottabb elemzések is 14 százalékos éves EPS-növekedést valószínűsítenek a következő évtizedben, míg kockázatként a szabályozó hatóság intézkedései és az adóváltozások jelenthetnek gondot. Az utolsó beszámolójában 21 százalékos árbevétel-növekedés mellett 13 százalékos profitbővülés szerepelt, ami számottevően meghaladta a várakozásokat. Kifejezetten biztatónak mondható az eladósodottság csökkenése, bővülő CAPEX mellett. A Novatek hagyományosan a legmagasabb mutatókkal rendelkező orosz olaj- és gázkitermelő, szinte csak növekedési sztoriként adható el, míg a szabályozói változások érzékenyen érinthetik a bővülési kilátásokat, ezen keresztül a részvény árfolyamát. Ez sajnos meg is látszott az elmúlt hetekben, a papír kifejezetten érzékenyen reagált az új adóötletekre: a márciusi szintekről 40 százalékot zuhant és új éves mélypontra ért. Azóta némileg javult a helyzet, jelenleg 110 dollár a londoni GDR, ezen a szinten 14 feletti P/E-ről beszélhetünk 392 százalékos P/BV mellett. Az elemzők a frissebb ajánlásaikban mintegy 30 százalékos drágulást prognosztizálnak.

A Lukoil negyedéves számai nem okoztak csalódást, de a befektetőket jelenleg jobban foglalkoztatja a részvény-visszavásárlási akció, amire 2-3 milliárd dollárt fordíthat a cég, jelentősen megtámasztva az árfolyamot. Az 50 dolláros szint most is megtartotta a kurzust, jelenleg 55,85 dollár, ami 3,85-ös P/E-nek és 60 százalékos könyv szerinti értéknek felel meg. Az elemzők úgy tűnik, kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, így a célárakat zömmel 80 dollár felett tartják.

A Rosznyefty papírjainak szintén az osztalékpolitika változása jelentheti a legfontosabb támaszt, közel 5 százalékos hozammal kalkulálhatunk. A 6,43 dolláros GDR valamivel alacsonyabb a könyv szerinti értéknél és 5,28-as P/E-t jelent erre az évre, 4,6-os EV/EBITDA mellett, míg a célárak zömmel 9,2 dollár környékén vannak, egyöntetű vételi ajánlás mellett.

A Szurgutnyeftyegaz tevékenységét korábban jellemző rejtély oldódni látszik. Az orosz piac tisztulási folyamata kifejezetten jótékony hatással lehet a részvényre, melyet továbbra is a folyamatosan gyarapodó készpénzállomány jellemez, gyakorlatilag zéró hitelállomány és kötelezettség mellett. A piac már elkezdte beárazni ezt a folyamatot, a részvény viselkedése egyértelműen eltért a szektortársakétól, teljesen más utat járt be. A mutatóit és a fundamentumokat a későbbiekben is illik óvatosan kezelni, azonban biztató az a tény, hogy egyre több meghatározó befektetési szolgáltató látókörébe bekerült, és szinte mindegyik elismerését kivívta, így a 18,5 dolláros árfolyamon történő vásárlás mellett is számottevő emelkedéssel kalkulálhatunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2012.07.10 12:25

Jó elemzés, hibátlan lista. Én még emliteném a kazah állami olajcéget a Kazmunaigas EP-t (KMG, London Stock Exchange) ami több mint 7.5% osztalékot fizet dollárban és hatalmas készleteken ül. Növekedési és osztalékfizető papir egyben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mariamark, 2012.07.10 05:22

Bernat es Peter szep magyar nevek. Nem igaz hogy nem ismeritek a magyar szavakat. Intelligensnek mutatkoztok mert kepesek vagytok irni egy ilyen cikket de nem hiszem hogy nem tudjatok a szavak magyar jelenteset: transzparencia, historikusan,impozansak,profit. Miert nem csak oroszul irjatok az oroszokrol szolo cikket angolul az angolokrol meg usa-rol stb.
Igy aztan senki nem fogja tudni hogy milyen jo ujsagirok vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html