A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A márciusi lokális csúcsokról visszazuhanó olajár alaposan megtépázta az orosz olaj- és gázkitermelő cégek jegyzését, számos esetben éves minimumokra csökkentek az árfolyamok. Az elkövetkező időszakban sokat javulhat az orosz piac szereplőinek transzparenciája, ezen keresztül a megítélésük is. Összességében elmondható, hogy a klasszikus mutatók szerint kifejezetten alacsony értékeltségi szintekkel van dolgunk, historikusan ezek a cégek számottevően magasabb mutatókat mondhatnak magukénak, akár P/E, akár P/BV, akár a feltárt készletek árazását tekintjük.

A Gazprom negyedéves számai kifejezetten impozánsak, annak ellenére, hogy az érvényesíthető exportárak némileg elmaradtak a várakozásoktól. Az árbevétel 33 százalékkal, 42,9 milliárd dollárra nőtt, a nettó profit megduplázódott és meghaladta a 12 milliárd dollárt. A rekordszintű készpénztermelő képesség ellenére a cég eladósodottsági mutatója nem változott érdemben, az újonnan termelődött pénzáramot a cég szinte teljes egészében beruházásokra költötte. A társaság érdeklődése az ázsiai piac iránt töretlen, az európai eladások visszaesését azonban csak komoly befektetések árán lehet pótolni, ráadásul hagyományos piacain a független szereplők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki. Figyelemre méltó változás a cégnél a növekvő osztalék, jelenleg 5 százalékos hozammal kalkulálhatnak a befektetők. Az új osztalékpolitika alapján a későbbiekben a nettó profit 25 százaléka fizethető ki. A Londonban kereskedett, két részvényt megtestesítő ADR a tavaszi 13,5 dolláros szintjéről május végére 8,5 dollárig esett, jelenleg 9,51 dolláron áll. Ezen a szinten 3 körüli P/E-ről beszélhetünk az idei és a jövő évre egyaránt, a könyv szerinti érték 50 százalékán, 2,5-ös EV/EBITDA szint mellett. Az elemzők szinte egyöntetűen vételi ajánlást adnak a papírokra − közülük sokan 50 százalékos drágulást sem tartanak elképzelhetetlennek.

Kép: Reuters

A Novatek a növekedési kilátásai alapján tekinthető kedvencnek, a visszafogottabb elemzések is 14 százalékos éves EPS-növekedést valószínűsítenek a következő évtizedben, míg kockázatként a szabályozó hatóság intézkedései és az adóváltozások jelenthetnek gondot. Az utolsó beszámolójában 21 százalékos árbevétel-növekedés mellett 13 százalékos profitbővülés szerepelt, ami számottevően meghaladta a várakozásokat. Kifejezetten biztatónak mondható az eladósodottság csökkenése, bővülő CAPEX mellett. A Novatek hagyományosan a legmagasabb mutatókkal rendelkező orosz olaj- és gázkitermelő, szinte csak növekedési sztoriként adható el, míg a szabályozói változások érzékenyen érinthetik a bővülési kilátásokat, ezen keresztül a részvény árfolyamát. Ez sajnos meg is látszott az elmúlt hetekben, a papír kifejezetten érzékenyen reagált az új adóötletekre: a márciusi szintekről 40 százalékot zuhant és új éves mélypontra ért. Azóta némileg javult a helyzet, jelenleg 110 dollár a londoni GDR, ezen a szinten 14 feletti P/E-ről beszélhetünk 392 százalékos P/BV mellett. Az elemzők a frissebb ajánlásaikban mintegy 30 százalékos drágulást prognosztizálnak.

A Lukoil negyedéves számai nem okoztak csalódást, de a befektetőket jelenleg jobban foglalkoztatja a részvény-visszavásárlási akció, amire 2-3 milliárd dollárt fordíthat a cég, jelentősen megtámasztva az árfolyamot. Az 50 dolláros szint most is megtartotta a kurzust, jelenleg 55,85 dollár, ami 3,85-ös P/E-nek és 60 százalékos könyv szerinti értéknek felel meg. Az elemzők úgy tűnik, kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, így a célárakat zömmel 80 dollár felett tartják.

A Rosznyefty papírjainak szintén az osztalékpolitika változása jelentheti a legfontosabb támaszt, közel 5 százalékos hozammal kalkulálhatunk. A 6,43 dolláros GDR valamivel alacsonyabb a könyv szerinti értéknél és 5,28-as P/E-t jelent erre az évre, 4,6-os EV/EBITDA mellett, míg a célárak zömmel 9,2 dollár környékén vannak, egyöntetű vételi ajánlás mellett.

A Szurgutnyeftyegaz tevékenységét korábban jellemző rejtély oldódni látszik. Az orosz piac tisztulási folyamata kifejezetten jótékony hatással lehet a részvényre, melyet továbbra is a folyamatosan gyarapodó készpénzállomány jellemez, gyakorlatilag zéró hitelállomány és kötelezettség mellett. A piac már elkezdte beárazni ezt a folyamatot, a részvény viselkedése egyértelműen eltért a szektortársakétól, teljesen más utat járt be. A mutatóit és a fundamentumokat a későbbiekben is illik óvatosan kezelni, azonban biztató az a tény, hogy egyre több meghatározó befektetési szolgáltató látókörébe bekerült, és szinte mindegyik elismerését kivívta, így a 18,5 dolláros árfolyamon történő vásárlás mellett is számottevő emelkedéssel kalkulálhatunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!