Az előző tervezethez képest hét százalékkal alacsonyabb növekedést vár Magyarországon a kormányzat a most megjelent 2020-tól 2024-ig szóló frissített konvergenciaprogram értelmében, vagyis az eddig 4 százalékos növekedés helyett idén 3 százalékos zsugorodást prognosztizál a gazdasági kormányzat az Európai Bizottság honlapján közzétett dokumentumban.

A gazdaságpolitika továbbra is elkötelezett a gazdaság versenyképességének javítása által megalapozott, az államháztartás hosszútávú fenntarthatóságára kellő figyelemmel lévő konvergencia folyamat mellett - áll a jelentésben.

Érdekessége a koronavírusos fejlemények nyomán frissített számoknak, hogy az eddig elhangzottaknál jóval nagyobb hiánnyal számol a kormány. Eddig Orbán Viktor miniszterelnök az össztermék 3 százalékának megfelelő, hagyományos uniós tűréshatárt jelölte meg vörös vonalként, amit nem lehet túllépni.

Ehhez képest Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy nem kell "vaskalaposnak" lenni, amennyiben a járvánnyal kapcsolatos gazdaságmentő intézkedések több pénzt igényelnek.

Úgy tűnik, az utóbbi szempont érvényesül, a korábbi másfél százalékos hiányhoz képest immár 3,8 százalékos hiánnyal kalkulál a Pénzügyminisztérium az idén. Az aktuális prognózis szerint 2021-től ismét tűréshatáron belüli lehet a hézag, 2024-re lehet 1 százalékos a hiány.

A növekedésben is az idei évet tekinti a PM kieső évnek, a jövő évet követően is 4 százalékos, vagy azt meghaladó éves növekedést jósolnak egészen 2024-ig.