Spekulánsok bánnak el a magyar dinnyével

Hiába jó minőségű a magyar dinnye a termesztők képviselője szerint, mégsem veszik meg külföldön, sőt itthon is csak azért tudják jobb áron adni, mert a más országból hozott gyümölcsök rosszabb minőségűek. Az érdekképviselet szerint vannak, akik román dinnyéket adnak el magyarnak, így hazardírozva.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 6. kedd, 13:02
Fotó: Getty Images

Bizonyos területeken a termés megszenvedte a sok esőt, és a csak vártnál kevesebb görögdinnyét lehetett betakarítani. De a magyar dinnye minőségével nincsen gond, mondta el az InfoRádiónak Göcző Mátyás, az Országos Dinnyetermesztők Egyesületének társelnöke.

Az árról elmondta, hogy a - termelők szempontjából - jó a helyzet, mert külföldről csak a szükségesnél kevesebb, és nem igazán jó minőségű importárut tudtak behozni a kereskedők, ami miatt a magyar termelőknek is lett piacuk. Így a tavalyinál drágábban adhatják a gyümölcsöket.

Viszont nincs exportigény a hazai termésre - tette hozzá, de az okokról nem tudott nyilatkozni.

De hiába a kisebb behozatal, még nem biztos, hogy a magyar termesztők nyernek a hazai termésnek kedvező keresleten.

"Mindig vannak spekulánsok, akik trükköznek és játszanak, és a nagyobb haszon reményében hazardíroznak a külföldi áruk behozatalával - főleg Romániából -, és azt átcsomagolva magyarként adják el" - mondta el Göcző, aki szerint ez komoly probléma.

HOZZÁSZÓLÁSOK