Nem aprózza el a kormány: az összes magyar település jól járhat

Mintegy háromezer település részesülhet támogatásban jövőre a Magyar falu program keretében, amelyre 2019-ben a kormány 150 milliárd forintot fordít - közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán az M1-en.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 5. szerda, 10:04
Fotó: Pixabay

A Magyar falu program nem egyéves program, hosszú távon több területet is szeretnének fejleszteni. A konstrukció alapját vissza nem térítendő támogatások jelentik, a településeknek nem kell önerőt vállalniuk, és a szegényebb települések előnyt élveznek - ismertette Gyopáros.

2019-re három célterületet jelöltek ki: a közszolgáltatások fejlesztésére 75, a mellékúthálózat javítására legalább 50 milliárd forintot fordítanak, a "falusi csokkal" pedig a lakhatást segítik. Utóbbiról azt mondta, a kormány azokat a fiatalokat támogatja ezzel, akik gyermeket vállalva olyan falvakban szeretnének letelepedni, amelyeknek a népessége az elmúlt 15 évben nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

A közszolgáltatások fejlesztése során bölcsődéket, óvodákat, orvosi rendelőket újítanak fel, illetve építenek - tette hozzá.

Gyopáros Alpár kitért arra is, a programmal meg szeretnék állítani a falvakból történő kivándorlást, valamint javítani szeretnék az ötezer lakos alatti települések életminőségét.

A kormánybiztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a fiatalok a jobb életminőség miatt inkább a városi agglomerációkban telepednek le, de van igény a falusi életre. Ezt mutatja az is, hogy a csokot eddig 90 ezer család igényelte, az igénylők egyharmada pedig falvakban vásárolt vagy épített házat - közölte.

Véleménye szerint jövőre akár mind a 2887 település nyerhet pályázatot, ha nem mindenki a maximális összeget pályázza. (Útikalauzból okosodhatnak a magyar települések.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2018.12.05 10:29

Idegesítő ez a kormány, mint abszolúte önálló, független, senkinek sem felelős valami ! Saját hatáskörben dönt, nem indokol, nem részletez, jutalmaz és büntet menet közben, semmiféle elvszerűség nincs abban, amit csinál. Ha belegondolunk, hogy a kormány tulajdonképpen végrehajtó szerv, a Parlament határozatait, a törvényeket hajtaná végre, miután azokat a megfelelő előterjesztések alapján ott részletesen, körültekintően megvitatták és a megfelelő többséggel el is fogadták, esetleg kiegészítve, korlátozva, részletezve, magyarázva - a későbbi számonkérhetőség érdekében világosabbá téve ! Ami itt folyik, az tragikusan nevetséges álcázása egy kifejlett diktatúrának, egy önkénynek, amit egy csökött értelmű, erkölcstelen félember gyakorol az erőszak és más félkegyelmű, alvilági személyek totális alkalmazásával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html